Release van de week: Burning Witches - The Dark Tower

Vandaag verschenen: 5 mei 2023

Muzieknieuws 05-05-2023 15:35

Het Zwitserse Burning Witches veroverde al vrij snel na hun oprichting de harten van het Europese metalpubliek met hun solide, traditionele interpretatie van het genre. Na een aantal vermakelijke albums kreeg de band zo’n vier jaar geleden hun sterkste troef in handen: de veelzijdige stem van zangeres Laura Guldemond. Op het nieuwe ‘The Dark Tower’ excelleert Guldemond wederom met haar krachtige, dramatische voordracht.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Door de jaren heen heeft Burning Witches opvallend veel Nederlandse inbreng gehad. Sisters of Suffocation-gitariste Simone van Straten viel al twee keer in bij de band en Sonia Anubis (Cobra Spell, ex-Crypta) is twee jaar lang de vaste gitariste van het vijftal geweest. Toen oorspronkelijke zangeres Seraina Telli de band in 2019 verliet, werd al vrij snel een vervanger gevonden in Guldemond, tot dan toe zangeres van het Eindhovense Shadowrise.

Of het een gevolg is van haar komst is de vraag, maar sinds het toetreden van alleskunner Guldemond was al vrij snel een verdieping in de sound van Burning Witches te horen. De riffs van Romana Kalkuhl en de ritmes van drumster Lala Frischknecht lagen voorheen vrijwel volledig in het midtempobereik. Dat geldt nog steeds voor het merendeel, maar omdat er qua tempo’s wat meer uitschieters omhoog (Unleash the Beast, Evil Witch) en omlaag (de verrassend subtiele ballade Tomorrow) op ‘The Dark Tower’ staan en er ook binnen de nummers wat meer variatie is, is het album buitengewoon dynamisch.

Als je van energieke heavy metal houdt is er ook veel om van te genieten bij Burning Witches. De zang van Guldemond dikt de fantasyteksten van elk nummer goed aan. Ze bouwt grotendeels op een krachtige borststem met een lekker schuurpapieren randje, maar hogere uithalen en korte uitbarstingen van extremere vocalen geven de band een extra dimensie. En het gitaarwerk van Kalkuhl en Larissa Ernst is zeer de moeite waard. De stuwende riffs, melodisch sterke solo’s en te gekke harmonieën vliegen je om de oren.

Wie op zoek is naar originaliteit kan dat beter elders zoeken, maar Burning Witches brengt deze stijl jarentachtigmetal tegenwoordig beter dan veel andere bands. De verrassend organische productie helpt daar zeker aan mee – Frischknechts drums zijn niet helemaal platgeslagen en kapotgesamplet, terwijl bassiste Jeanine Grob wonderwel te horen is. Maar de band weet daarnaast ook gewoon hoe je een goede, stevige rocksong met herkenbare melodieën moet schrijven. Net als zijn voorganger ‘Witch of the North’ staat ‘The Dark Tower’ er vol mee.

‘The Dark Tower’ verschijnt vandaag op cd, vinyl, cassette en natuurlijk op alle digitale platforms. Wie Burning Witches niet kent en eerst eens wil luisteren kan daar hier mee beginnen:

zoeken
zoeken