Release van de week: Alfa Mist - Variables

Vandaag verschenen: 21 april 2023

Muzieknieuws 21-04-2023 15:40

Variables is het nieuwe album van producer-toetsenist Alfa Mist, epigoon van de hippe Londense jazzscene. Zoals altijd schiet zijn muziek alle kanten op: van hiphop naar soul, van jazz naar r&b.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

We woonden onlangs de luistersessie bij in bioscoop Lab111 in Amsterdam, waarbij het volledige album werd gedraaid, begeleid door animaties op het scherm, die de volle drie kwartier van het album duurden. Nu ook volledig op Youtube te zien! 

Alfa Mist (echte naam Alfa Sekitoleko) was zelf bij deze luistersessie en wijdde in een interview met Marieke McKenna uit over de tostandkoming van het album.  ‘Als ik een track heb gedaan met veel gitaar, dan wil ik weer wat anders ‒ strijkers bijvoorbeeld. Ik vind het wel weer genoeg als ik een of twee nummers heb gerapt, vind ik dat wel weer genoeg.’

Rhodes
De Fender Rhodes staat centraal in zijn muziek. Hij komt vanuit de hiphop en zijn muziek maken is begonnen met rappen en beats maken. Piano leek hem het handigste instrument om te leren componeren: ‘Ik begin met beats maken, en daarna komen de top lines en akkoorden. Dan ga ik met de band de studio in, want iedereen speelt de partijen beter dan ik ooit zou kunnen’.

En zo ontstaat er een album dat associeert met zowel Miles Davis als Radiohead. Een avontuur. 

Sinds de release van zijn eerste grote project Nocturne in 2015, heeft Alfa Mist zich gevestigd als een van de meest veelgevraagde en uitgesproken muzikale talenten in de UK.  Hij maakt een unieke mix van intieme slaapkamerproductie en grootse jazzorkestratie.

Tutorials
'Ik ben in Oost Londen opgegroeid. Ik leerde muziek maken met YouTube tutorials. Maakte beats op mijn slaapkamer. Pas toen ik op de universiteit zat hoorde ik dat er ook conservatoria zijn. Toen besefte ik, hey, er is gewoon een plek waar je muziek kan studeren. Mijn eerste reis buiten Londen was mijn tour naar Japan. Opeens ging er een heel andere wereld voor me open. '

Inmiddels is Alfa Mist natuurljk een gevestigd artiest en producer. Onlangs speelde hij op het Transition festival in TivoliVredenburg, en nu is er Variables.

Variables
Op het album spelen muzikanten als zijn vaste bassiste Kaya Thomas-Dyke, drumster Jasmine Kayser, de fantastische gitarist Jamie Leeming en saxofonist Samuel Rapley en trompettist John Woodham. 

Luister hier naar het album. 

zoeken
zoeken