Verdienen met auteursrechten en naburige rechten

De belangrijke basis uitgelegd in video's

Muzieknieuws 06-04-2023 10:28

'Wat kun je als auteur of muzikant nou eigenlijk verdienen?' Die vraag stellen we in de huidige editie van Musicmaker en we doken in de mysterieuze wereld van auteursrechten, mechanische rechten en naburige rechten in zowel Nederland als België.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Musicmaker 494, mei-juni 2023. Je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Musicmaker op zonder verzendkosten.

In Musicmaker 494 leggen we in het kort uit hoe het zit met onder meer auteursrechten en hoe jij hier geld mee kunt verdienen.

Een klein voorbeeldje uit het artikel: 

Stel je voor, je hebt met je band net een single uitgebracht met een eigen nummer. Het gaat lekker en de song heeft al aardig wat aandacht getrokken bij de grote Nederlandse radiozenders. Je hebt recht op de volgende uitbetaling als een nummer dat jij geschreven hebt en minimaal drie minuten lang is, wordt uitgezonden op radio of tv.

De componisten-tekstschrijvers-uitgevers ontvangen per draaibeurt de volgende auteursrechtgelden via Buma:
Radio 538: voor 180 seconden x € 0,053 p/s: € 9,54
Radio 3FM: 180 seconden x € 0,048 p/s: € 8,64
Q Music: 180 seconden x € 0,043 p/s: € 7,74
RTL 4: 180 seconden x € 0,485 p/s: € 87,30We zouden er niet een maar vele magazines mee kunnen vullen, als we je alles willen vertellen over auteursrechten, naburige rechten en alle partijen die hier mee te maken hebben. Gelukkig hebben de meeste partijen een duidelijke website - waar veel op te lezen valt - en via de sites van BumaStemra, SenaSABAM, Playright en Simim kun je makkelijk doorklikken naar de bewuste videokanalen met vele uitlegvideo's en toelichtende teksten, inschrijfformulieren etc.

We pikken er alvast een paar video's voor je uit, om je basiskennis te vergroten:


Video: BumStemra: Online van Play tot PayVideo: BumaStemra: Jouw muziek in het buitenlandVideo: Sena: Sena Naburige RechtenVideo: Sabam: Wat doet Sabam?Video: Sabam: Hoe wordt het geld verdeeld? 

zoeken
zoeken