De Altın Gün trein blijft maar rollen

Video's en Spotify-playlist bij het interview in Musicmaker 494, mei-juni 2023

Muzieknieuws 06-04-2023 08:38

Wat begon als een hobbyproject voor een aantal optredens is uitgegroeid tot een van Nederlands grootste muzikale exportproducten. Met hun interpretaties van oude Turkse psychedelische folkrocksongs tourt Altın Gün al jaren de hele wereld over. Hun tweede album Gece werd zelfs genomineerd voor een Grammy. Inmiddels is hun vijfde album Aşk uit en voordat ze naar de VS afreizen staan ze op Pinkpop.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Musicmaker 494, mei-juni 2023. Je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Musicmaker op zonder verzendkosten.  

Aşk, Turks voor ‘liefde’, is een soort terugkeer naar de basis voor Altın Gün. Na de behoorlijk synthesizergerichte albums Yol en Âlem hoor je op het nieuwe album weer echt een band met elkaar spelen. ‘Dat is wat het altijd geweest is: gewoon een liveband’, aldus drummer Daniel Smienk in het interview in Musicmaker. ‘Yol was best wel een vreemde eend in de bijt omdat we vanuit huis moesten werken en ons aan de coronamaatregelen wilden houden. We moesten dus wel via de computer werken. En dan kom je automatisch meer uit bij drumloops, samples, synthesizers en VST’s in de laptop. Zo hebben we allemaal wat thuis gedaan. 

'Uiteindelijk hebben we wel wat dingen voor Yol in de studio opgenomen, maar dat was toch wel een heel ander proces dan gewoon met zijn allen live muziek maken. Dat hebben we voor het nieuwe album Aşk wel grotendeels gedaan, op twee nummers na.'

Luister hier naar Aşk:

En dit is Altın Gün ten volle uit. Live!  

 

 

In omgekeerd chronologische volgorde de playlist met al hun albums: 

Release van de Week
Het nieuwe album Aşk is 31 maart uitgekomen en was de Release van de Week op Musicmaker.nl. Uit dat artikel: ‘Aşk keert bewust terug naar de bron. Alle tien nummers zijn nieuwe interpretaties van traditionele Turkse volksliedjes. We horen stuwende spacerock, een knoestige elektrische saz, een scheurende slidegitaar, boeiende synthsounds en hypnotiserende grooves. De zang van Merve Daşdemir en Erdinç Ecevit neemt je mee naar voorbije tijden in een hedendaagse warme jas.’

Altın Gün is:
Merve Daşdemir, zang en keyboards
Erdinç Ecevit, zang en keyboards
Thijs Elzinga, gitaar
Jasper Verhulst, bas
Daniel Smienk, drums
Chris Bruining, percussie

Op 11 april staat Altın Gün in de Roma in Antwerpen en 16 juni op Pinkpop. Daarna gaat  de band Europa in en vanaf 13 juli tot en met 5 augustus touren ze door de VS en Canada. 

zoeken
zoeken