In memoriam Ryuichi Sakamoto (17 januari 1952 – 28 maart 2023)

Elektronische muziek pionier en filmcomponist

Muzieknieuws 03-04-2023 13:04

Hij is maar 71 jaar oud geworden, gestorven aan de gevolgen van kanker; Ryuichi Sakamoto was een invloedrijk muzikant en componist, die in de jaren zeventig baanbrekend werk deed voor de elektronische muziek met het Yellow Magic Orchestra en daarna een lange carrière opbouwde als solo-artiest en filmcomponist.

De sound van het Yellow Magic Orchestra was futuristisch en innovatief en inspireerde vele muzikanten.

In zijn solocarrière creëerde hij een rijk en divers oeuvre. Van klassieke georiënteerde composities tot filmmuziek, van elektronische experimenten tot pianomuziek.

Sakamoto werkte samen met een breed scala aan muzikanten, waaronder David Sylvian, Thomas Dolby en David Bowie.

Vorig jaar maakten dertien artiesten het album A Tribute To Ryuichi Sakamoto - To The Moon And Back. Thundercat is een van hen. Hij coverde het nummer Thousand Knives dat Sakamoto in 1978 uitbracht. Beide versies:  

Hij maakte de soundtracks voor films als Sakamoto's werk als The Revenant en The Last Emperor. Voor de laatste won hij een Oscar, een BAFTA en een Grammy. Misschien wel het bekendst is zijn muziek voor Merry Christmas, Mr. Lawrence, waarin hij bovendien acteerde, naast David Bowie. 


Toen hij al gediagnosticeerd was met kanker presenteerde hij live streams die uit korte takes werden gemonteerd tot virtuele concerten, waarvan bovenstaande video onderdeel uit maakte. 

Begin 2023 bracht Sakamoto 12 uit, een album met sfeervolle, minimalistische stukken, waarvan sommige het geluid van zijn gespannen, onvaste ademhaling bevatten als reflectie op zijn eigen sterfelijkheid.

 

zoeken
zoeken