Terugluisteren: Musicmaker Radio uitzendingen rondom MM493, MM.nl en onze events uit de nieuwste editie

Elke donderdagavond op Pinguin Radio, 21.00-22.00u

Muzieknieuws 16-03-2023 12:03

Musicmaker Radio! Elke donderdag van 21.00-22.00 uur een uur lang muziek die met de lopende editie te maken heeft, met wat we op onze website en socials publiceren, of muziek gekoppeld aan de events waar we bij betrokken zijn. Musicmaker Radio op Pinguin Radio! Inmiddels al een jaar lang. Nu het nieuwe jaar in! Luister de uitzendingen hier terug!

Gebruik deze link om naar Musicmaker Radio te luisteren - elke donderdag 21.00-22.00 uur op de Indie stream van Pinguin Radio.

Luister de vorige uitzendingen terug. Hieronder vind je alle uitzendingen die horen bij Musicmaker 493, de artikelen op Musicmaker.nl en onze events! 

Uitzending 16 maart 2023

Playlist Musicmaker Radio #58 – MM493 - uitzending do 16 maart 2023  21.00-22.00 uur.

Ruben Hoeke Band – Before The Choir
Litzberg – Fading Memory
YellowStraps – tnght
Berenice van Leer – Moon Song

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
The Vices – At Least That’s What They’re Saying
The Vices – For My Mind
The Vices – Never Had To Know
The Vices gaan als een speer. Met debuutalbum Looking For Faces bombardeerde de Groningse gitaarband zichzelf al tot een van ‘s lands meest veelbelovende indieparels. Na twee jaar vol uitverkochte clubshows is het tijd om die belofte in te lossen. Op opvolger Unknown Affairs gaan de Groningers naar eigen zeggen de strijd aan met de ongeschreven regels binnen de popmuziek. Dit klinkt alsof The Vices het rigoureus over een andere boeg gooien, maar dat valt reuze mee. Experiment is er zeker: luister maar naar de uitgerekte, lyrische gitaarsolo op For My Mind. Toch blijft de basis hetzelfde als op Looking For Faces: intelligente, energieke indiepop-liedjes vol aanstekelijke melodieën. Zal de popmuziek ooit nog hetzelfde zijn na Unknown Affairs? Waarschijnlijk wel. Maar als dat betekent dat The Vices gewoon doorgaan met het maken van ijzersterke gitaarpop-platen, vinden we dat helemaal niet erg. (uit de recensie in de komende editie van Musicmaker, door Stijn Gruisen)

Kovacs – Freedom
The Visual
– Radio Silence
Anker – Ronnie van Rooij
ParHasard – Help Yourself

MUSICMAKER CONCERT VAN DE WEEK
Eut – San Francisco
De clubtour van Eut start morgenavond, vrijdag 17 maart, in de Bovenzaal van Paradiso, voorafgaand aan de aanstaande release van hun nieuwe plaat Be My Reactor. Dat album is Eut's eerste compleet zelf geproduceerde plaat. Vrij van deadlines en tourschema’s nam de band de tijd voor dit bevlogen experiment. Qua geluid heeft het album meer gemeen met schemering dan met de zonovergoten landschappen. Nu is er alvast de EP, waarvan hier de eerste track, San Francisco.

Feral Grounds – Left Behind
Roosbeef – Zomer in Nederland
De Toegift – Zo Waren De Dagen
Barend Tromp – Golden Mahseer


Uitzending 9 maart 2023

Playlist Musicmaker Radio #56 – MM493 - uitzending do 2 maart 2023  21.00-22.00 uur.

Feral Grounds – Left Behind
YellowStraps - tnght
Sem Jansen – Uncle Sem

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
Jimmy Diamond – Chase The Moon
Jimmy Diamond – In The Dark
Jimmy Diamond – So Do I
Het debuutalbum You Radiate openbaart zich als een roadmap van nachten doorgebracht op verlaten parkeerplaatsen en eindeloze horizons najagen in zwartgeblakerde achterlanden.
In de winter van 2021 reisde de band af naar Los Angeles om met producer Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Madrugada) de Invisible Creature Studio in te duiken. Ratterman speelde tijdens de sessie mee als de facto vierde bandlid, de melodische ruimte vullend met synth- en pianoklanken.
Americana en rootsrock uit de seventies worden versmolten met invloeden van hedendaagse indierock. Muziek die langs gitaar en pedal steel een groots geluid creëert. 
You Radiate is de Musicmaker Release van de Week. Luister naar drie tracks van het album, voorafgaand aan de release, morgen 10 maart.

Katie Koss – Adeline
Anker – Ronnie van Rooij

MUSICMAKER’S MUSICIAN’S MUSICIAN
Macy Gray – Do Something
Amber Arcades – True Love
Wat hebben David Bowie, Peter Gabriel, Mika, Dido, Shakira, Robbie Williams, John Mayer, Pearl Jam, Bob Dylan en Macy Gray met elkaar gemeen? Ze gebruikten allen het uitzonderlijke talent van drummer Matt Chamberlain. Bijna onbedoeld groeide de Amerikaanse drummer uit tot een van de vooraanstaande sessiejongens. En nu is hij dé drummer op Amber Arcades’ nieuwe album Barefoot On Diamond Road.

Goldkimono – Tears of the Sun

MUSICMAKER CONCERT VAN DE WEEK
PoiL Ueda - Kujô Shakujô - Part 2
De Franse altrock band PoiL is een fascinerende samenwerking aangegaan met de Japanse zangeres en satsuma-biwa speler Junko Ueda. PoiL Ueda gaat de Nederlandse podia onveilig maken de komende tijd, te beginnen Vera in Groningen vr 10 maart en het Peel Slowly and See festival in Leiden, za 11 maart.

The Jordan – Naked In The Sun

MUSICMAKER EVENTS SPOTLIGHT
Kids With Buns – Bathroom Floor
Loupe – Caught In The Moment
Cloudsurfers – Cheap Cocaine
Dit weekend is het tijd voor Grasnapolsky, in de kop van Groningen, met een rijk programma, waaruit we drie bands hebben gekozen om te laten horen. Een interview met Kids With Buns vind je in Musicmaker maart-april!

 

Uitzending 2 maart 2023

Playlist Musicmaker Radio #56 – MM493 - uitzending do 2 maart 2023  21.00-22.00 uur.

Anker – Ronnie van Rooij
The Visual – Radio Silence
YellowStraps - tnght
Kovacs – Freedom

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
Kong - Radiance
Kong – Glasslands
Kong – Hit That Red
Het laatste Kong-album ‘Stern’ verscheen tien jaar geleden, maar alle muzikale ontwikkelingen sindsdien ten spijt: hun nieuwe album ‘Traders Of Truth’ is bijna onmogelijk te omschrijven. Zeker, het Amsterdamse kwartet speelt een vorm van progressieve rock, waarin de zware riffs van Tijs Keverkamp en David Kox hand in hand gaan met elektronica, samples en soundscapes. De muziek is altijd onvoorspelbaar en – hoe toepasselijk bij een instrumentale band – woorden doen de creativiteit van het Amsterdamse kwartet geen recht. (Kevin Pasman)

Traders of Truth is de Musicmaker Release van de Week. Luister naar drie tracks van het album als primeur op de radio, voorafgaand aan de release, morgen 3 maart.

Kids With Buns -  Bathroom Floor
Katie Koss – Adeline
Amber Arcades – Just Like Me

MUSICMAKER CONCERT VAN DE WEEK
Altin Gün  – Rakiya Su Katamamam
Voorafgaand aan de release op 16 maart van hun nieuwe album en de clubtour die 30 maart start in Paradiso én hun lange tour door de VS in juli, staat Altin Gún morgen, vrijdag 3 maart, in Metropool, Hengelo. De band biedt een opwindende mix van Turkse folk, psychedelia, funk en rock. Altın Gün laat horen wat er gebeurt als je Turkse volksmuziek combineert met stampende funkritmes, wah-wah gitaargolven en waaierende analoge orgels. De groep voegt invloeden uit het verleden en het heden samen tot catchy, upbeat popliedjes en tovert daarmee elke concertzaal en festivalweide om tot één grote dampende dansmassa.
Concert Altin Gün: vrijdag 3 maart, Metropool Hengelo

Sem Jansen - Goodbye
Goldkimono – Tears of the Sun
Roosbeef – Zomer in Nederland
The Jordan – Naked In The Sun
Psychose - #NiemandBlijftOver

Uitzending 23 februari 2023


Playlist Musicmaker Radio #54
uitzending donderdag 16 februari 2023  21.00-22.00 uur.

Kovacs – Freedom
Anker – Ronnie van Rooij
The Visual – Radio Silence
Amber Arcades – True Love

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
Robin Kester – Fries And Ice Cream
Robin Kester – Leave Now
Robin Kester – Infinity Song
In een eigenzinnige mix van pop, elektronische muziek en psychedelica staat het album Honeycomb Shades vol donkere hypnotiserende spanningsbogen. 'Fries And Ice Cream', bijvoorbeeld, graaft een jeugdherinnering op die ooit door een roze bril werd beleefd, maar nu veranderd door nieuwe feiten. Binnen onheilspellende triphop-atmosferen grijpt Robin Kester naar een bron van koesterend licht. ‘Leave Now’ vertelt het verhaal van een chaotische reis naar Vietnam, een ruw ontwaken van nieuwe sensaties en vreemde wendingen. Voor Robin Kester was Honeycomb Shades een aanhoudend proces van creëren, onderzoeken en weer opnieuw beoordelen. Alle nummers zijn opgenomen en geproduceerd met Marien Dorleijn, oprichter van de indierockers Moss. Knutselend met geluiden en schetsen in de studio van Dorleijn - een voormalige psychiatrische afdeling - arrangeerde het duo de liedjes, droeg ze over aan haar band om de liedjes te injecteren met een spontane live-energie.

Honeycomb Shades is de Musicmaker Release van de Week. Klik hier voor meer info en beluister het album

Holly Herndon – Eternal
Solomon – Life Line

MUSICMAKER’S MUSICIAN’S MUSICIAN
Krezip – Ready For More
Het is natuurlijk een once in a lifetime gebeurtenis. Als jongetje of meisje droom je ervan: invallen bij die wereldberoemde band waar je fan van bent. Krezip's Bram van den Berg leeft die droom met zijn invalbeurt bij U2 aankomende herfst in Las Vegas. Hij wil pas na de concerten uitwijden over hoe dit avontuur tot stand is gekomen. Nu dan toch nog maar even luisteren naar een recente single die hij met Krezip maakte; U2-ready zouden we haast zeggen! 

ParHasard – Help Yourself
Kids With Buns -  Bathroom Floor
Katie Koss – Adeline
Berenice van Leer – Moon Song
Sem Jansen - Goodbye

MUSICMAKER CONCERT VAN DE WEEK
De Toegift – Zo Waren De Dagen
Uit de recensie van het debuutalbum van De Toegift, in Musicmaker 493, maart-april 2023: ‘Eens in de zoveel tijd staat er een band op van het kaliber IOS, Rick De Leeuw en Spinvis. Die de eigen taal waardeert en de uitdaging aangaat om zich in het Nederlands te uiten. De Zeeuwse groep De Toegift durft buiten de gebaande paden te treden en combineert indiepop met een vleugje jazz en experimentele klanken uit de jaren zestig en zeventig; van die typerende klanken die je destijds veel hoorde in Nederlandse cult films en muziek. Het is zowel melancholisch, sferisch en intiem als meeslepend en filmisch.’

De Toegift speelt komende zondag 26 februari in TivoliVredenburg, Utrecht

Uitzending 16 februari

Playlist Musicmaker Radio #54
uitzending donderdag 16 februari 2023  21.00-22.00 uur.

Amber Arcades – True Love
Check ook: https://www.musicmaker.nl/muzieknieuws/artikel/2-27872/release-van-de-week-amber-arcades--barefoot-on-diamond-road 

MUSICMAKER EVENT SPOTLIGHT
Meral Polat Trio – Bile Bile
Deze week zijn er tal van benefietconcerten om geld in te zamelen voor Turkije en Syrië. Zangeres en actrice Meral Polat is een van de vele artiesten die op zullen treden: vrijdag 17 februari op in de Doelen in Rotterdam en woensdag 22 februari in Podium Mozaiëk in Amsterdam.
Agenda benefietconcerten: https://www.musicmaker.nl/muzieknieuws/artikel/2-27881/benefietconcerten-voor-turkije-en-syri 

Anker – Ronnie van Rooij
Kovacs – Freedom
Berenice van Leer – Moon Song

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
Deus – How To Replace It    
Deus – 1989
Deus – Must Have Been New
‘How To Replace It’ is het achtste studioalbum van dEUS en het eerste in 10 jaar, en komt morgen uit. De band is  trouw gebleven aan bepaalde leidende principes. "Je wilt jezelf niet herhalen, maar je hebt je stijl", zegt Tom Barman, frontman en leider van de Belgische cult-art-rockers. "Je wilt nieuwe dingen proberen en gewoon reageren op wat op dat moment vers aanvoelt." De manier van werken van de band veranderde. Voor de vorige twee platen waren de jamsessies lang en gestructureerd - vijf dagen per week, van 12.00 uur tot 18.00 uur - waarbij de nummers in de loop van de tijd werden gevormd en ontwikkeld. ‘How to Replace It’ kwam echter samen tijdens geconcentreerde, korte en explosieve jams. Met veel klassieke en tijdrovende dEUS finetuning en sculpting achteraf. How To Replace It is de Musicmaker Release van de Week.

Holly Herndon - Eternal
The Visual – Radio Silence

MUSICMAKER’S MUSICIAN’S MUSICIAN
Mono Neon, ft George Clinton – Quilted!
Onlangs stond hij met zijn band in Paradiso, Mono Neon, de bassist die door veel bassisten als voorbeeld en inspiratiebron voor hun spel gezien wordt. Dit is zijn nieuwste track met niemand minder dan George Clinton als gast. 

Solomon – Life Line
ParHasard – Help Yourself
Katie Koss – Adeline

MUSICMAKER CONCERT VAN DE WEEK
Sem Jansen - Goodbye
Van Britt naar Sem, van zangeres naar zanger. De unieke show “Who the F*ck is Britt?!” vertelt het indringende verhaal van Sem’s transitie van vrouw naar man. In een show van 1,5 uur neemt hij het publiek mee in zijn proces via het zingen van songs, aangevuld met videobeelden en verhalen. Lees vooral het interview in Musicmaker 493, maart-april 2023. Morgen, vrijdag 17 februari staat de show in het C.Theater in Hoofddorp.
Check ook: https://www.musicmaker.nl/muzieknieuws/artikel/2-27866/interview-met-sem-jansen-over-zijn-transitie-het-album-en-de-tour 

 

Uitzending 9 februari 

Playlist Musicmaker Radio #53
uitzending donderdag 9 februari 2023  21.00-22.00 uur.

Vandaag vieren we één jaar Musicmaker Radio. Na 52 afleveringen een nieuw jaar in met een nieuwe editie Musicmaker en twee nieuwe rubrieken!

Sem Jansen - Goodbye
Goldkimono – Tears of the Sun
Kids With Buns – Bathroom Floor
Holly Herndon - Eternal

MUSICMAKER RELEASE VAN DE WEEK
Amber Arcades – True Love
Amber Arcades –  Odd To Even
Amber Arcades –  Just Like Me
Bij uitkomen van de nieuwe editie Musicmaker ziet ook het album Barefoot On Diamond Road het levenslicht, het derde album van Amber Arcades, oftewel Annelotte de Graaf. Ze werkte wederom samen met producer Ben Greenberg. Amber in Musicmaker over de samenwerking: ‘Mijn demo’s zijn superbasaal. Alleen gitaar en zang, omdat ik slecht ben in opnameprogramma’s. Ik heb ook geen fancy mics, dus ze zijn superkaal. Ik stuur ze naar Ben in New York en we hebben dus op afstand maar in heel goede samenspraak opgenomen. We hebben een bijzondere samenwerking en het voelt in sync. Alles mag gezegd worden. Hij heeft een bepaald idee, daar krijg ik weer een idee van en zo kom je in een soort workflow. Alles leidt tot een volgende stap en er gaan veel ideeën beide kanten op.’ Matt Chamberlain op drums, toruwens!
Barefoot On Diamond Road is de Musicmaker R
elease van de Week.

Litzberg – Fading Memory
The Visual – Radio Silence

MUSICMAKER’S MUSICIAN’S MUSICIAN
Brutus – Dust
Stefanie Mannaerts, drummer-zangeres van Brutus heeft vorige week in Brussel de MIA award gewonnen voor muzikant van het jaar. De Music Industry Awards worden gekozen door het publiek.

Katie Koss – Adeline
The Jordan – Naked in the Sun
Barend Tromp – Golden Mahseer
Cloudsurfers – Cheap Cocaine

MUSICMAKER CONCERT VAN DE WEEK
Roosbeef – Zomer in Nederland
Roos Rebergen tourt met haar band Roosbeef en speelt haar nieuwe album Zomer in Nederland, zie het interview in Musicmaker maart-april. Morgen, vrijdag 10 februari staat ze in TivoliVredenburg Utrecht.

zoeken
zoeken