Release van de week: De Toegift – De Toegift

Vandaag verschenen: 27 januari 2023

Muzieknieuws 27-01-2023 12:43

Vandaag brengt de Zeeuwse band De Toegift het naar zichzelf vernoemde debuutalbum uit. Een album vol poëtische verhalen en melancholische melodieën die onmiskenbaar in verband staan met de band die vorige week nog op een bomvol Noorderslag speelde. Maar op De Toegift horen we ook hoe jazz invloeden gecombineerd worden met Nederlandstalige indie-folk.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

door Wiebe Vos

Op de introtrack worden we als luisteraar direct meegenomen in de wereld van De Toegift. In een kleine drie minuten horen we een hoorspel over een denkbeeldig Zeeuws café waarin De Toegift zelf optreedt. De toon voor een introspectief en melancholisch album is gezet. Op het indrukwekkende Nollestrand horen we rond het middenpunt een saxofoon die perfect in de mix wordt verwerkt met strijkers, bas, drums en piano. Het is ronduit indrukwekkend hoe dynamisch de instrumentatie van de Zeeuwse band op dit album klinkt. 

In het middenstuk komen we het nummer Alles is gemaakt tegen. Een nummer dat langzaam in spanning weet op te bouwen tot het aan het einde openbarst in een Crescendo waarin zelfs een fluit de revue weet te passeren. Het nummer Soms kun je zien als een rustmoment in de tracklist, vooral de piano klinkt zo relaxed dat het bijna meditatief aanvoelt. 

Check de video hieronder waarin de videoclip van Alles is gemaakt te zien is.

En dan hebben we nog de vocalen van Maxim Ventulé die door het gehele album prachtig ingetogen klinken. De invloeden van Spinvis zijn duidelijk te horen, maar toch blijft De Toegift uniek aan zichzelf. Een absoltute aanrader voor iedere liefhebber van Nederlandstallige indie (met een vleugje jazz)! 

Op 26 februari is De Toegift te zien in Club Nine in Utrecht. Tickets zijn verkrijgbaar via de volgende link.

Luister het album hier.

 

zoeken
zoeken