Analyse-tools voor de muziekindustrie - Chartmetric en ESNS Analytics

Muzieknieuws 16-01-2023 11:31

Met de steeds verdere ontwikkeling van AI is de muziekindustrie uiteraard ook in verandering. Waar het voorheen nog ingewikkeld was om inzichten te krijgen in je data is Chartmetric een veelgebruikte innovatieve tool: binnen enkele klikken vind je alle informatie die nodig zijn om de populariteit van artiesten te peilen. Met ESNS Analytics kan voor iedere artiest die op ESNS speelt bekeken worden hoeveel volgers er op de diverse platforms zijn, en meer! Lees verder.

Chartmetric
Maar wat is Chartmetric nu eigenlijk precies? Chartmetric is een opkomende data-analyse tool voor professionals uit de muziekindustrie. Het platform gebruikt kunstmatige intelligentie en machine learning om informatie te verzamelen over artiesten, nummers en albumperformance op de welbekende streamingplatforms zoals Spotify, Apple Music en YouTube. Deze data kunnen vervolgens gebruikt worden door artiesten, platenmaatschappijen en managers om beslissingen te nemen over marketing, releases en tourplanning.

 

Ook biedt Chartmetric de optie om de populariteit van artiesten en nummers in real-time te volgen, inzicht te krijgen in de demografische gegevens van luisteraars en zelfs te voorspellen hoe goed een nummer zal presteren op basis van historische gegevens. Kortom, een unieke tool voor iedere muziekprofessional die in 2023 stappen wil maken!

Bekijk de video hieronder waarin Chartmetric de meest beluisterde popsterren van 2019 tot 2022 op Spotify bijhield.

ESNS
Met de ongelooflijke hoeveelheid artiesten en bands die er anno 2023 zijn is data relevanter dan ooit tevoren. Ook ESNS, het toonaangevende Groningse showcasefestival, maakt gebruik van data. Zo hebben ze in samenwerking met Creative Europe de platformen ESNS Analytics en ESNS Radar opgericht. Een vergelijkbaar systeem als Chartmetric, wat nog net even wat relevanter is voor opkomende artiesten. Zo kunnen Nederlandse ESNS-artiesten onder andere zien of ze al furore maken in het buitenland. 

Daarnaast houdt ESNS Radar de Europese hitlijsten bij op vier verschillende niveaus. Alle Europese artiesten, opkomende artiesten, ESNS-artiesten, en TikTok. Op deze manier krijgen artiesten een uniek inzicht in de groei van hun carrière. De hitlijsten zijn gebaseerd op 62 radiostations en streams op Spotify en YouTube.  

Bekijk de video hieronder voor een duidelijke uitleg van ESNS Analytics en ESNS Radar.

 

 

zoeken
zoeken