Release van de week: Ayreon - Universal Migrator, Pt. I & 2 (2022 Remixed & Remastered)

Vandaag verschenen - 18 november 2022

Muzieknieuws 18-11-2022 10:11

We doen het zelden, een re-release tot Release van de Week maken. Maar dit is en wel heel speciale. Twee epische albums van Ayreon uit het jaar 2000 zijn door Ayreon aka Arjen Lucassen geremixed en geremasterd en levert 22 jaar na dato een heel bijzondere luisterervaring op. Universal Migrator, Pt. I & 2 (2022 Remixed & Remastered) is de Musicmaker release van de Week.

 Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Universal Migrator Pt 1: The Dream Sequencer en Universal Migrator Pt 2: Flight of the Migrator zijn oorspronkelijk samen uitgebracht in 2000, als opvolgers van het twee jaar eerder verschenen album Into the Electric Castle, inmiddels een klassieker. 

The Dream Sequencer vervolgt het verhaal van The Final Experiment (1995), beginnend in het jaar 2084 als een laatste wereldoorlog al het leven op Aarde heeft uitgeroeid. 

Flight of the Migrator is het verhaal van de laatst levende mens, een kolonist op de planeet Mars, en zijn beslissing om de Dream Sequencer machine te gebruiken om terug te reizen naar de tijd vóór het bestaan van het universum.

Een indrukwekkende reeks muzikanten en zangers zijn op de twee albums te horen, zoals Bruce Dickinson (Iron Maiden), Floor Jansen (Nightwish), Edward Reekers (Kayak), Damian Wilson (Headspace/Threshold), Neal Morse (Spock's Beard/Transatlantic/Flying Colors), Russell Allen (Symphony X), Andi Deris (Helloween), Michael Romeo (Symphony X) en nog vele anderen.

Het brein achter Ayreon, de Nederlandse multi-instrumentalist en vooral gitarist Arjen Lucassen kijkt terug, "'Into the Electric Castle' was zo’n enorm wereldwijd succes. Toen ik m’n gitaar pakte om aan het volgende Ayreon album te gaan werken, werd ik doodsbang! Ik realiseerde me dat het simpelweg onmogelijk was om de magie van dat album opnieuw te creëren. Dus in plaats van een “Electric Castle deel twee” proberen te maken, ben ik nieuwe en meer uitdagende manieren gaan zoeken om een nieuw Ayreon album te maken.

Hij vervolgt, "Ten eerste besloot ik om iedere zanger één individueel nummer te laten zingen, in plaats van meerdere zangers per nummer zoals op de voorgaande Ayreon albums. Ten tweede besloot ik om mijn twee extreme muziekstijlen te splitsen, en twee contrasterende albums te maken. ‘The Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer’ is een melodische en atmosferische reis door de tijd, en ‘Universal Migrator Part 2: Flight of the Migrator’ is een heavy progressief avontuur door de ruimte."

"Ayreon fans zijn er in alle vormen en maten, maar ik dacht dat er voornamelijk twee verschillende groepen waren: de prog fans en de metal fans," legt hij uit. "Door deze twee albums apart uit te brengen, wilde ik iedere groep de kans geven om het album van hun favoriete stijl te kopen, en de andere links te laten liggen. Tot mijn grote verrassing vonden de meeste fans beide albums te gek!"Over "Into the Black Hole," zegt Lucassen, "Into the Black Hole is een van mijn persoonlijke favorieten van het Flight of the Migrator album. Vooral vanwege de geweldige vocale prestatie van de machtige Bruce Dickinson. Het was een ware eer en genoegen om één van mijn favoriete zangers aller tijden in mijn studio op te nemen. Ik vind het te gek dat zijn zang op dit nummer zo anders is dan het (vaak snellere) Iron Maiden materiaal. Als je goed luistert naar deze geremixte versie, dan hoor je enkele zanglijntjes die niet in de oorspronkelijke versie zitten. Veel plezier met uitzoeken!"

De 40-pagina tellende comic die bij het album hoort is gemaakt door de Spaanse tekenaar Élan López. "Het is een episch verhaal!" zegt Arjen. "We hebben er drie maanden aan gewerkt, en we zijn enorm trots op het resultaat. Het is zo cool om dit complexe verhaal nu in prachtige kleuren afgebeeld te zien."

Voor het remixen en remasteren van de albums moest Arjen z’n zolder doorspitten om z’n ADAT opnameapparaat en alle oude 8-track ADAT cassettes te vinden. Daarna moest hij handmatig de audio van alle 70 cassettes (à 40 minuten) in z’n computer importeren. Geen taak voor een ongeduldig mens als ik!" zegt hij. "Maar toen ik eenmaal aan het mixen was, kreeg ik weer plezier in het terugluisteren naar deze opnames en de daarbij horende herinneringen." 

Dankzij de voortschrijdende techniek kunnen fans eindelijk de albums horen zoals Lucassen ze bedoeld heeft.

Het album wordt op meerdere formaten uitgebracht -

1) Een gelimiteerd 56-pagina tellend artboek, met daarin een comic van 40 pagina’s, exclusieve plaatjes van het tekenproces, 5 CDs (waaronder 1 CD met voorheen onuitgebracht materiaal) en een bonus DVD met een 5.1 surround mix, 2 binaural headphone mixen en meer.

2) Een vinyl box set met 4 LP’s op marble vinyl in 2 klaphoezen, een 40-pagina comic boek, bonus DVD, een dubbelzijdige poster en een stickervel. De vinyl box set is gelimiteerd tot 1000 genummerde exemplaren, en exclusief voor de webshop.

3) 2CD + Bonus CD. Daarnaast zijn "The Dream Sequencer" en "Flight of the Migrator" individueel verkrijgbaar op 180-gram oranje vinyl en digitaal op alle platforms. De bonus CD bevat een uur aan voorheen onuitgebracht material, variërend van versies met andere (guide)vocalen, tot volledig nieuwe (nou ja, oude) nummers die nooit de albums hebben gehaald.

Maar ook via Spotify kan je natuurlijk luisteren: 

zoeken
zoeken