Verslag Snarenplukkers in Wild Verband met Wouter Planteijdt

BJ Baartmans en Wouter Planteijdt

Muzieknieuws 07-11-2022 13:48

Voor het theaterprogramma Snarenplukkers in Wild Verband nodigt gitarist BJ Baartmans dit seizoen acht topgitaristen uit. Deze talkshow is een ode aan de gitaar, waarbij Baartmans met de gastgitaristen in gesprek gaat en natuurlijk met hen samen zal spelen. Zondag 30 oktober was de aftrap met Wouter Planteijdt.

Gitaar!
Snarenplukkers in Wild Verband vindt plaats op verschillende podia van theather Cuijck, zo was de eerste middag in het Boothuis, een podium achter café-restaurant het Veerhuis in Oeffelt. BJ Baartmans opende de middag met het nummer Gitaar!, dat hij had geschreven vlak voordat Hennie Vrienten met een song met dezelfde titel op tv kwam.

BJ Baartmans

Aansluitend vertelde hij vanaf zijn vierde al geintrigeerd te zijn door gitaar, wat zich eerst uitte in het maken van talloze tekeningen van gitaren. Toen hij eenmaal op gitaarles ging mocht hij bij het kopen van zijn eerste gitaar een boek uitzoeken, dat werd Best Of Jimi Hendrix, waarbij de song werd weergegeven met zangmelodie en akkoordsymbolen. Niet echt nuttig als je iets van de stijl van Hendrix wilde leren.


Wouter Planteijdt

Wouter Planteijdt had hij uitgenodigd, omdat hij zich bij opnames vaak afvraagt, 'hoe zou Wouter dit aanpakken'? Planteijdt heeft dan ook als producer samengewerkt met Baartmans.
Tijdens de middag werden songs afgewisseld met anekdotes en werden foto's en video's getoond, onder andere van September, de eerste single die Wouter Planteijdt met zijn toenmalige band opnam toen hij 12 (!) was.

Verschillende songs werden samen gespeeld, waarbij BJ en Wouter elektrische en akoestische gitaren afwisselden. Het was genieten van het smaakvolle en prachtig gespeelde slidespel van BJ op zijn geverfde Danelectro (niet voor niets mocht hij voor Truefire een les-dvd hierover opnemen) en van de songs en fills van Wouter.
Nummers als Electricity & Drums ("just give me a small amp that hums"), Everybody's Angry en het intieme Out Of Touch kwamen voorbij. Wouter droeg zijn gitaar steevast heel laag, wat te maken bleek te hebben met een fietsongeluk waarbij hij op zijn elleboog belande teneinde een laptop met opnames te beschermen. Dat lukte, maar zijn onderarm kon hij niet meer bewegen als voorheen. Ook BJ vertelde over een ongeluk waardoor zijn pols was verbrijzeld en hij van voren af aan weer gitaar had moeten leren spelen.
Andere verhalen gingen over Planteijdts tijd bij Herman Brood (en hoe dat eindigde) en zijn fascinatie voor John McLaughlin.

Gereedschap
Natuurlijk ging het ook over gitaren, vooral die van Wouter. Zo speelde hij op een mooie Eastman Romeo en een Gibson Les Paul Signature uit 1973, een thinline die bijna kon klinken als een Strat. De gitaar had hij leren kennen toen hij 'm zag bij een optreden van John Hiatt die zijn song Perfectly Good Guitar zong.

Planteijdts pedalboard

Wouter haalde zijn sfeervolle sounds uit dit even eenvoudig als doeltreffend pedalboard.

Verloting
Elke aflevering zal de gastgitarist zijn handtekening op deze Telecaster zetten, die aan het eind van de serie wordt verloot onder de toeschouwers.

Meer info, ook over de komende voorstellingen, vind je hier

Snarenplukkers in Wild Verband is een project van Schouwburg Cuijk i.s.m. StageCoach Sessions en Gitarist.

Tickets: schouwburgcuijk.nl

zoeken
zoeken