Reportage over de 112 bands op het Q&A Showcase Festival van Pinguin Radio i.s.m. Musicmaker

Een heerlijk vrolijk, chaotisch, afwisselend feest met veelbelovende bands in Q-Factory Amsterdam

Muzieknieuws 06-10-2022 18:10

Afgelopen zondag 2 oktober 2022 speelden - officieel - 99 bands in de Q-Factory, tijdens de eerste editie van het Q&A Festival van Pinguin Radio. Het werden er uiteindelijk 112, die speelden op de 20 podia tussen 12 en 6! Musicmaker was partner en genoot van de overweldigende, positieve chaos en dito bands.


Bas - zeg maar Bazz - Barnasconi van Pinguin Radio had een wild plan. En als Bazz een plan heeft dan gebeurt het, hoe maf het ook is. Geïnteresseerd hoorden we het aan: aan het begin van het jaar beginnen alle festivalprogrammeurs bands te boeken en natuurlijk is Eurosonic Noorderslag in januari dan een van de momenten waarop boekers, programmeurs, pers en liefhebbers nieuw talent kunnen spotten, om direct te boeken. Maar wat als je een showcasefestival in oktober houdt? Dan kan de muziekwereld nieuwe bands spotten en alvast een tijdje volgen, alvorens te tekenen, te boeken of te interviewen. Dat was het rationele en goede deel van het plan. 

Daarna volgde deel twee en dat hoorden we hoofdschuddend aan: Het idee was om 75 bands in de vele oefenruimtes van de Q-Factory in Amsterdam te laten spelen. Binnen de kortste keren waren er 99 inschrijvingen en wat vonden Bazz en Pinguin Radio leuker dan 75 bands? Inderdaad: 99 bands. Uiteindelijk stond de teller op 112 acts en waarom ook niet? Maar hoe regel je dat in hemelsnaam? Waar laat je pakweg 500 bandleden, 108 bassen, 121 gitaren en dan nog het publiek? We lieten het als partner maar op ons afkomen, net als de crew van Q-Factory, ook partner in crime! 

10 bands op en af
Q-Factory stelde 20 oefenruimtes ter beschikking, waar steeds 10 bands speelden, terwijl in de andere helft werd op- en afgebouwd. En dan waren er nog ruimtes gereserveerd voor de vele gitaren, bassen, keyboards en tassen. Iedere oefenruimte heeft al een PA en backline en deze werd nu richting deur gericht, met een extra drumriser en wat monitors per ruimte. Daarna was het lekker 'Popronde'-stijl. Je komt binnen, de vorige band bouwt af, jij bouwt op, je gebruikt de bestaande backline en nee, er is geen soundcheck, die speciale AKG die je altijd voor je gitaaramp wilt was er al zeker niet en ook geen kleedkamer met speciaalbiertjes. Inpluggen en spelen! En dat moet je als band gewoon kunnen. 

Alle stijlen
Als bezoeker genoten we vanaf moment een. Je kunt constant een rondje lopen in de kelder van de Q, waar dus continu muziek klonk uit tien geopende ruimtes. Soms had je aan een half akkoord genoeg en liep je door, de andere keer bleef je even hangen en soms waren bands zo goed dat je het complete halve uur bleef. En er was genoeg moois: pop, rock, singer-songwriter, happy hardcore (ja echt), reggae, urban, hiphop, alles.Van de folkrock van La Nique met prachtige baslijnen tot de aanstekelijke punk van de Rotterdamse dames en heer van IvyVox (foto). Beuk kwam helemaal uit Vlaanderen om Amsterdam hun spierballenrock te laten horen. Elaine maakte dromerige Nederlandstalige pop, terwijl akoestisch duo The Ennrons voor rust zorgden met ambachtelijke popsongs. Heights Meditation was de strakste van allemaal, met een briljante sound. Solomon uit het zuidelijkste puntje van ons land was helemaal af, met de misschien wel beste zangstem van de dag en bijzonder sfeervol gitaarspel. En tegen zes uur (het was nog licht) lieten de Amazing Disco Freaks met een aanstekelijke happy hardcore show de bezoekers in het zweet dansen. Nadat we pakweg tachtig van de 112 bands gezien hadden, moesten we echt even bijkomen met een koud drankje, zoemende oren, veel te veel indrukken, maar met een enorme glimlach op onze gezichten. Wat een dag, wat een bands en wat een inspiratie voor de magazines. Volgend jaar weer!
Maar er was meer: bezoekers konden online 'klappen' voor de bands, er werd in de Q dan ook veel promotie gemaakt door de bands en de vijf acts met de meeste 'claps' spelen op de Penguisn Showcases tijdens ESNS in Groningen. Gefeliciteerd Flora, Lucas Andre & The Mess, Tupperwr3, Lorena + The Tide en Ivyvox!

Klik op de kleine foto's bovenaan het bericht voor veel meer bandfoto's! En ook hieronder! 

Black Djangos

  Madlife

 

Chai

Beuk

Jesse

Solomon


Heights Meditation

Cervus

Picknick Banter

Yachtwerk

The Anaesthetics

 

Potential Wonder

Mindfool

Mankes

Moon Unit

The Conceptuals

 

zoeken
zoeken