Vechten om chips

Stijgende prijzen voor elektronica

Muzieknieuws 24-08-2022 06:45

Als producer denk je zelden over economie, maar die heeft wel degelijk invloed op muziekproductie. De huidige economische situatie zorgt voor lange levertijden, merken die in de knel raken en hogere prijzen. Zo verhoogt Moog hun prijzen met maar liefst 50 %!

Vanwege Covid, een tekort aan containerst, de energiecrisis, personeelstekorten en de oorlog in Oekraïne is er al enige tijd een serieus tekort aan chips en andere elektronische componenten. De situatie rondom de grootse chipexporteur Taiwan, de VS en het door Coviduitbraken geteisterde China maakt het er niet beter op, de Oekraïnse productie van het voor chips essentiële neon is gestopt. Vervoer is peperduur, inflatie slaat genadeloos toe, de eurokoers is laag terwijl de vraag naar elektronische producten is geëxplodeerd. Door dat alles hebben fabrikanten momenteel enorme problemen om aan chips en andere materialen te komen en het verschepen van hun producten wordt ook steeds lastiger en duurder.

Moog verhoogde recent hun Europese prijzen - de Grandmother steeg eerst met 40%  maar ging later terug naar + 10%-  en zij zullen zeker niet de enigen zijn. Een paar - weliswaar kleine - merken als Future Retro, WMD, Mod Devices en Synthesizers.com hebben de handdoek al in de ring gegooid en bij Behringer dat begin 2022 nog een ware stortvloed aan nieuwe synths aankondigde is het akelig stil geworden. Ongetwijfeld zullen andere merken die momenteel  nog op hun bestaande voorraad teren in de problemen komen. Hou dus rekening met lange levertijden en hogere prijzen vooral maar niet uitsluitend voor elktronische instrumenten en apparatuur!

zoeken
zoeken