Release van de Week: Togo All Stars - Fa

Vandaag verschenen - 5 augustus 2022

Muzieknieuws 05-08-2022 07:08

Het is inmiddels alweer een dik decennium geleden dat de afrobeat-revival-hype als een verfrissende golf door over het westerse muzieklandschap spoelde. In Nederland heeft bijvoorbeeld Jungle By Night zich erdoor laten inspireren. De Togo All Stars zijn op het eerste gehoor misschien een rare eend in de indiepop-bijt die Excelsior Recordings heet. Maar toch is het ook niet zo’n gekke combinatie dat het kwaliteitslabel deze heerlijke band in haar stal neemt.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

We horen gitaarsolo’s met noten daarin die je op het eerste gehoor doen opkijken als een konijn in de loop van een geweer. Maar na een paar luisterbeurten ga je er juist op zitten wachten. De stille kracht van deze plaat is de percussie. Die is als die aparte gast op een feest die weinig zegt, maar wanneer die spreekt de sfeer verhoogt. De ster(ren) van de show zijn echter de blazers. Monumentale ensemble-thema’s, opzwepende solo’s en gekmakende vraag-en-antwoord battles tussen verschillende blazers. Door deze plaat krijg je spijt dat de zomer alweer over de helft is. Kom die hangmat uit en laat die heupen wiegen!

Sinds het debuut van Togo All Stars uit 2018 heeft de band zichzelf constant vernieuwd. Creatief leider Energy Federator (Ekue Leopold Messan) rekruteerde spelers uit het buitenland om mee te spelen op het nieuw album FA, dat is vernoemde naar het spirituele leer die de verhalen, ritmes, liedjes en beproefde wijsheid van voorouders meedraagt.

De invloed van de West-Afrikaanse religie op moderne muziek kan niet worden onderschat, hoewel dat vaak wel het geval is. In feite is het heel logisch om voodoo te combineren met funk, aangezien voodoo met de slavenhandel naar Amerika reisde. In 'De Nieuwe Wereld' werd het verboden door planters die bang waren voor spiritualiteit en het ritme van de trom. Dat is waar voodoo zijn onverdiende slechte naam kreeg. Maar het overleefde in de underground, in de muziek zelf. De gezangen en beats nestelden zich in wat we nu jazz, salsa, blues en funk noemen. Als je de originele ritmes van de meest funky goden op aarde wilt horen, moet je die kaart pakken en Togo aanwijzen. Of je gaat kijken en luisteren naar de Togo All Stars, die deze muzikale erfenis als geen andere band op aarde eren.

zoeken
zoeken