Release van de week: DOMi & JD Beck - Not Tight

Vandaag verschenen - 29 juli 2022

Muzieknieuws 29-07-2022 11:30

De geniale nerdy muziek van het duo van toetseniste DOMi en drummer JD Beck op hun debuutalbum Not Tight is onze Release van de Week! Het duo nodigde diverse gastartiesten uit: Anderson .Paak, Herbie Hancock, Thundercat, Mac DeMarco, Kurt Rosenwinkel, Busta Rhyrmes en Snoop Dogg.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een video en een Spotify-playlist.

Tot voor kort moest je, als je meer wilde weten over DOMi & JD BECK hun sites en socials bezoeken. Die werden dan ook goed bekeken; onderstaande video inmiddels 1.7 miljoen keer. En JD is nog maar 19 (Dallas), en DOMi 22 (Metz, Frankrijk en daarna Boston).  

Dit soort video's: 


Op North Sea Jazz konden we het duo live zien, en dat voelde sterk als dit: 


Lucas van Merwijk ging na zijn eigen optreden op North Sea Jazz met de Cubop City Big Band kijken naar het duo. We vroegen hem om zijn commentaar (je leest het tezamen met de NSJ-commentaren van nog 6 andere NSJ-drummers in Slagwerkkrant 231, september-oktober 2022): 'Wat een gemak en wat een hecht samenspel. Ik luister een tijdje in de zaal en ben verrast door het grote geluid dat dit tweetal weet voort te brengen. Snel even backstage om te kijken hoe het er van dichtbij aan toe gaat. Het duo zit strak tegenover elkaar vooraan op het podium, (goed idee trouwens) en Beck blijkt superzacht te spelen. Goeie frisse beats en moderne sounds, complexe en toch leuke composities en wat een harmonische en ritmische vindingrijkheid.'

Not Tight?
En nu is er dus het album, humorvol Not Tight gedoopt, want 'tight' is het zeker wel. Op het absurde af, gezien de complexiteit van de muziek. Het album komt uit op Anderson .Paak's nieuwe label APESHIT in samenwerking met Blue Note Records. .Paak hoste het duo toen ze Los Angeles bezochten, tekende DOMi & JD BECK eind 2020. Hij verzamelde ze rond een whiteboard in zijn studio en vroeg met wie ze wilden werken. Hun Herbie Hancock collab, "MOON" is gebaseerd op een jaren oud akkoordenschema dat ze hebben uitgewerkt tot een liefdesliedje met de jazzlegende op zowel vocoder als piano.


Anderson .Paak

"PiLOT" is een rap posse cut-along met Snoop Dogg. .Paak heeft zelf de touwtjes in handen op "TAKE A CHANCE", dat een tedere hook heeft, gezongen door DOMi & JD BECK zelf. Ze speelden het live bij Jimmy Kimmel: 

Hun stemmen zijn de rode draad in verschillende nummers op het album, nog een excuus om hun grenzen te verleggen. "Zelfs als je geen trombonist bent," vertelt DOMi, "als één noot trombone goed klinkt, moet je het spelen."

De muziek van DOMi & JD BECK zit boordevol harmonische complexiteit, ritmische verschuivingen en snelheid. Ze spelen met maatsoorten en stoppen extra beats in de abrupte overgangen. Ze wilden niet dat de plaat zou aanvoelen als jams. "We wilden iets opbouwen, iets nieuws doen."

Als JD suggereert dat mensen NOT TiGHT zouden kunnen haten, zegt DOMi Louna: "Dat zou ziek zijn! Booo. Ze zijn waardeloos!" 

Luistert en huivert! 

 

 

zoeken
zoeken