Universal Usample

Sample library voor de elite

Muzieknieuws 29-06-2022 07:57

Het gebruik van lange samples uit bestaande muziek is big business. Componisten en eigenaars van de mastertapes verdienen er een aardig zakcentje aan. het label Universal Music Group is een hele speciale library gestart

Als je een sample uit een bestaand stuk muziek wilt gebruiken dien je deals te maken met de componisten, vaak een publisher plus de eigenaar van de opname, vaak een platenlabel. Dat is een omvangrijke en lastige klus waarvoor tegenwoordig allerlei 'sample clearing houses' bestaan die dat tegen vergoeding voor je regelen. Op die manier kun je als muziekauteur of eigenaar nog een aardig bedrag verdienen als je oude werk wordt gesampled - hip hop en RnB zijn grootverbruikers - ook als dat werk enorm obscuur is en crate diggers je uit de bakken vissen.

Universal's Usample ontsluit 6000 obscure tracks die oorspronkelijk als library music voor TV en films werden geproduceerd in de jaren 60 en 70. Universal/Usample heeft alle publishing en masterrechten dus je kunt meteen de administartive zaken regelen. Maar niet iedereen kan de samples gebruiken, enkel 'talent affiliated with major labels and publishers' komt in aanmerking.

Gelukkig is het wel mogelijk voor iedereen om de collectie, verdeeld in diverse categorieën, te doorzoeken en beluisteren.

meer informatie

zoeken
zoeken