Release van de Week: Porcupine Tree - Closure/Continuation

Vandaag verschenen - 24 juni 2022

Muzieknieuws 24-06-2022 21:06

‘Closure/Continuation’ is het eerste Porcupine Tree-album in bijna dertien jaar. De muziek van de Britse progrockers is meteen herkenbaar, maar een stuk minder stevig dan de laatste paar albums. Steven Wilson en Gavin Harrison spreken over de totstandkoming van het album.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een video en een Spotify-playlist.

door Kevin Pasman en Dennis Boxem

Steven Wilson: 'Het is niet alsof we twaalf jaar niet in elkaars buurt zijn geweest. We zijn altijd samen blijven spelen. Sterker nog: we begonnen in 2012 al met jammen voor het album: Gavin drums en ik op bas. Dingen als de hoofdgroove van Harridan, het merendeel van de tweede helft van Chimera’s Wreck en de hoofdriff van Rats Return zijn toen ontstaan.

Gavin Harrison: 'Het nieuwe album heet Closure/Continuation, en dat komt doordat we met z’n drieën echt niet weten of dit het allerlaatste is wat we met Porcupine Tree doen, of dat we hierna door gaan. Ik denk dat we dat ook echt pas weten als de komende tour is afgelopen. Maar wat ik wel kan zeggen is dat dit album heel organisch tot stand is gekomen. Zeker in vergelijk met alle andere Porcupine Tree-albums waar ik bij betrokken ben geweest. Heel veel ideeën zijn hier in mijn studio ontstaan, vaak samen met Steven.

Steven Wilson: 'Er staan een paar heavy riffs op het album, maar niet veel. Zeker niet vergeleken met de meer metalgeoriënteerde vocabulaire van Fear Of A Blank Planet. Vergeleken daarmee is de rol van de gitaar veel ruimtelijker. Ook zijn de gitaarpartijen veel minder gelaagd. Vaak hoor je maar één gitaar tegelijk. Historisch gezien, zeker bij Porcupine Tree, heb ik nogal de neiging om te stapelen. Een heel heavy riff trackte ik twee of drie keer op elkaar. Nu is er meer ruimte voor andere elementen.'

Porcupine Tree staat 7 november in de Ziggo Dome met in de line-up gitarist Randy McStine en bassist Nate Navarro.

Luister hier naar het hele album. 

 

 

zoeken
zoeken