Release van de week: Kooymans & Carillo - Mirage

Vandaag verschenen - 17 juni 2022

Muzieknieuws 17-06-2022 10:18

Na zijn ALS-diagnose die de Golden Earring dwong te stoppen is het misschien verrassend dat er nieuw werk is van George Kooymans. Met zijn goede vriend Frank Carillo, met wie hij eerder, in 2009, de cd 'On Location' uitbracht, werkte Kooymans over een periode van drie jaar in verschillende studio’s in Nederland en de Verenigde Staten aan een nieuw album van het duo: ‘Mirage’.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

‘Mirage’ is geen verzameling bij elkaar geraapte demo’s, maar een waardig album met tien uitstekend geproduceerde nieuwe nummers, waarop Kooymans en Carillo samen verantwoordelijk zijn voor de gitaar, zang en composities. Andere muzikanten die op de plaat zijn o.a. Paul Orofino (banjo, gitaar, Hammond), Rinus Gerritsen (bas), Bobby Langenberg (drums), Ocki Klootwijk (bas), John Sonneveld (toetsen) en George' dochter Cassy (zang).

Qua stijl is ‘Mirage’ een americana-album in de breedste zin van het woord. Dat varieert van folky nummers als Den Of Thieves en het titelnummer, dat enigszins doet denken aan George Harrisons interpretatie van Amerikaanse folk, tot bluesy groovemonsters als Where The Devil Won’t Go en het fantastische Sweet Revenge

Hoewel ‘Mirage’ vooral in het teken staat van de composities en de uitgekiende arrangementen, laten Kooymans en Carillo zich als zangers en muzikanten van hun beste kant horen. Kooymans zingt zoals we van hem gewend zijn – niets aan zijn stem verraadt een slopende neurologische aandoening. Zijn dunnere, zuivere stem contrasteert fantastisch met de doorrookte zang van Carillo.

Slidegitaar speelt op 'Mirage' een grote rol. Carillo staat bekend om zijn sterke, geïmproviseerd aandoende slidegitaarspel, maar de credits verraden dat bijna al het slidewerk door Kooymans ingespeeld is. Hij heeft een duidelijke voorkeur voor een melodische aanpak. 

Omdat er begrijpelijke geen recente video's zijn van Kooymans & Carillo, hier een clip van het nummer A Blind Love van hun eerste album 'On Location'.   

Het enige nummer van 'Mirage' waar Carillo niet op te horen is, is de bonustrack Seasons. Dit nummer schreef Kooymans eind jaren zestig en werd uiteindelijk de debuutsingle van Earth & Fire.

'Mirage' verscheen bij Red Bullet.

 

zoeken
zoeken