Musicmaker Classic: Angst en extase bij The Brian Jonestown Massacre in Amsterdam

Reportage door Tommy Ebben, Musicmaker 459, oktober 2018

Muzieknieuws 05-05-2022 08:21

Musicmaker-redacteur Tommy Ebben werd vier jaar geleden deelgenoot van het Spartaanse tour-regime dat Anton Newcombe, frontman annex cultleider van The Brian Jonestown Massacre, over zijn bondgenoten uitstortte. Eerst was onze nietsvermoedende redacteur ooggetuige hoe Newcombe tijdens de soundcheck in Paradiso met ijzeren hand over zijn onderdrukte bandleden regeerde. Daarna veranderde een interview in de bandbus in een indoctrinatie-sessie over alle mogelijke samenzweringstheorie├źn die je maar kunt bedenken. En Anton Newcombe was nog maar in opwarmingsfase. Tommy heeft zich met de hakken over de sloot kunnen ontworstelen.

Lees deze legendarische reportage in Musicmaker #459, oktober 2018, nu als pdf te downloaden hier op Musicmaker.nl

Brian Jonestown Massacre is in veel opzichten de ultieme cultband. Een groot deel van de mensheid haalt er hun schouders bij op, terwijl een klein deel een welhaast religieuze devotie koestert. Én er is een deel dat thuis nooit de muziek op zal zetten, maar wel T-shirts van de band draagt. Deze neo-psychedelische karavaan deed met een hele bult aan vintage gear Paradiso aan om het publiek te bedwelmen in galm, extase en plaatsvervangende schaamte.   

Het woord ‘cult’ betekent in het Engels ook sekte. En er zit niet alleen een verwijzing naar de Jim Jones-sekte in de bandnaam, net zoals dergelijke religieuze groeperingen heeft Brian Jonestown Massacre een leider die even charismatisch als controversieel is. De reputatie van Anton Newcombe is een van die rock-archetypes: een hypercreatief maar zelfdestructief genie. In de documentaire Dig! uit 2004 zien we enerzijds iemand die volledig toegewijd aan zijn kunst drie briljante albums in een jaar produceert. Anderzijds zien we iemand die geplaagd door geestesziektes en drugsverslaving een werkelijke tiran voor zijn bandleden is. Zo deinst hij er bijvoorbeeld niet voor terug om een bandlid op het podium op z’n bek te slaan. Tegenwoordig schijnt hij clean en minder volatiel te zijn, maar hij is nog altijd zeer sfeerbepalend. En wat betreft zijn humeur is het kop of munt. 

Lees verder in de pdf

zoeken
zoeken