Release v/d Week: MY BABY - sake sake sake

Electro-roots DeLuxe

Muzieknieuws 20-04-2022 17:19

MY BABY werd groot door de combinatie van delta-blues en dance. Echter, op hun vijfde studioalbum zijn hun bluesy behoorlijk verscholen achter een electro-gordijn. Niet getreurd, want het power-trio heeft niets aan zeggingskracht ingeboet!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Door Stan Kanning

MY BABY is - naar mijn nederige mening - een van de meest enerverende live-acts ter wereld (ja, dat laatste leest u goed). Dan is het je vergeven als je je live-energie niet voor honderd procent weet te vangen in de studio. Op hun vijfde album lijkt de band dat streven helemaal los te hebben gelaten. De band klinkt nog minder live en rootsy dan op voorganger MOUNAIKI ~ By The Bright Of Night uit 2018 en gaat voor een meer elektronische en geproduceerde sound. Niet verrassend als je Steve Dub - vooral bekend van zijn werk met The Chemical Brothers - inschakelt voor mix en mede-productie. Het resulteer in een paar absolute bangers als It’s a Setup en Gasoline. Gitaartovernaar Daniel de Vries laat zijn fingerpicking-capriolen wat meer achterwegen en kiest voor spaarzame maar rake, zwaar geproceste licks. De stem van Cato van Dijck is immer intrigerend!

In Musicmaker zegt de band zelf over de nieuwe sound: 

Joost van Dijck (drummer): ‘We hebben nu al een aantal albums achter de rug. Steeds als je begint aan een nieuwe vraag je jezelf af: waar hebben we nu zin in? De sound verschuift met onze eigen interesses. Die overgang gaat vrij natuurlijk.’ Daniel: ‘Toch staat er meer gitaar op de plaat dan je in eerste instantie zou denken. Veel partijen waarvan mensen denken dat het synths zijn, zijn gitaarpartijen, maar dan met meerdere lagen effecten. Of je hoort zwaar geproceste samples van mijn gitaar. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe geluiden en benaderingswijzen voor mijn spel. Dit is simpelweg een logische volgende stap voor mij.’ Cato: ‘Hetzelfde geldt eigenlijk voor de drums. “Nu hebben jullie veel elektronische beats gebruikt”, horen we vaak. Maar dat is allemaal gewoon Joost, maar dan gesampled of met veel effecten eroverheen.’

 

zoeken
zoeken