M ft. M = Marike Jager & Martijn Bosman in Aquarium Sessions - videoserie met drie live tracks en een interview

EP komt uit op vrijdag 8 april 2022

Muzieknieuws 07-04-2022 19:04

Gerenommeerd zangeres en songwriter Marike Jager en sterdrummer Martijn Bosman hebben hun krachten gebundeld onder de naam M ft. M en brengen 8 april 2022 hun eerste EP uit. De dag voordat de EP uitkomt presenteren we de eerste publiekelijke live-registratie van het duo in onze Aquarium Sessions!

foto boven: tijdens de Aquarium Sessions - foto door Fred van Diem


Marike Jager kennen we natuurlijk als de gevierde singer-songwriter met succesalbums en optredens op elk groot Nederlands festival. Martijn Bosman is een van Nederlands meest vermaarde drummers, bekend van onder meer Gotcha!, Guus Meeuwis, Loïs Lane, en Kane. Hij had ook al eerder gespeeld in Marike’s band, maar de creatieve vonk tussen de twee vroeg om een nieuw project. Tijdens de lockdown van vorig jaar ontstond het idee om samen te gaan werken aan een EP en tour.

De muziek van M ft. M is anders dan we van Marike Jager gewend zijn. Ze laat haar Fender Mustang harder scheuren dan normaal met hier en daar zelfs wat Captain Beefheart-achtige riffs. Dit experiment blaakt van energie, van blijheid, van avontuur! Marike Jager, geïnspireerd door de stuwende, crappy beats zoals alleen drummer Martijn Bosman ze bedenkt. Haar melodieën in dialoog met zijn trommels en zelfgebrouwen sounds. Niet voor niets tekende Grammy winnaar Tchad Blake (The Black Keys, Arctic Monkeys, Fiona Apple) maar al te graag voor het mixen van hun muziek. Dit kersverse duo is nergens te plaatsen, maar hint met dwarse ritmes, samenzang en puntige gitaarriffs naar St. Vincent, Talking Heads, Fiona Apple, en ja, ook The White Stripes.M ft. M speelde drie nummers tijdens de Aquarium Sessions en lichtte de sessie toe in een video-interview.
Marike Jager vertelt daarin over hoe de manier van werken met Martijn – zoals beschreven op deze pagina’s – uitpakte voor haar: ‘Ik vond het super inspirerend om op basis van ritme en sounds iets te maken. Het beperkt heel erg en daardoor ben ik anders gaan schrijven. Normaal zit je met een gitaar op schoot en dan speel je ook wel ritme, maar héél anders. Dit is veel dwingender, op een heel positieve manier!’ Martijn vult aan: 'Ik heb hier mappen vol met ideeën liggen; drumgrooves, probeersels die ik ooit hier in de studio heb opgenomen, heel spontaan, op niks af, zonder enig direct doel. Een aantal daarvan heb ik bij Marike over de schutting gegooid; zo van kijk maar of je er iets mee kan. Daar kwam vrijwel direct reactie op van haar, en zo hadden we al heel snel genoeg in handen om mee te werken. Hier moesten we iets mee!'

INTERVIEW

AQUARIUM SESSIONS
In ons redactiekantoor in muziekmakerscentrum Q-Factory Amsterdam is een kleine ruimte die vanwege de grote ramen bekend staat als ‘het aquarium’. In die karakteristieke ruimte organiseren we regelmatig onze Aquarium Sessions: miniconcerten, video-interviews en -tutorials met interessante muzikanten. We hebben al tal van geweldige bands en artiesten in ons aquarium op bezoek gehad, zoals Jett Rebel, Will And The People, Wies, Lakshmi, Komodo en Eagle-Eye Cherry. Aan die reeks voegen we nu een bijzondere editie toe, met M ft. M.

 

foto's Aquarium Sessions door Fred van Diem
video's door Paul Scheepmaker
sound door Michel Vermeulen (Peggy51.nl)

Aquarium Sessions is een project van Musicmaker, Gitarist, Slagwerkkrant, De Bassist en Interface; media for musicians. Powered by Audient, Auralex, Blue, Bose en Tama.   

zoeken
zoeken