Release van de week: Bruut! - Zest

Vandaag verschenen - 11 maart 2022

Muzieknieuws 11-03-2022 07:49

Bruut! sinds 2013! En Zest is het zevende album van de band van Maarten Hogenhuis, sax, Folkert Oosterbeek, toetsen, Thomas Rolff, bas en Felix Schlarmann drums. Filmregisseurs zullen smullen van deze plaat. Fantastische instrumentals die het geweldig zullen doen bij achtervolgingen dan wel liefdesscenes.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

'De groove is nu nog vetter geworden. En langer. Je wilt dat die groove nóóit meer stopt. Aan het einde smaakt alles naar meer', aldus het persbericht van hun nieuwe label Excelsior. En ze beschrijven het meer dan correct. Zest groovt onophoudelijk, met af en toe rust met een track als Savio, die zo als backingtrack bij een western zou kunnen fungeren.   

In Musicmaker 487,maart-april schrijft Hidde Roorda: 'De soms bijna Philicorda-achtige sounds van toetsenist Folkert Oosterbeek, de heerlijk losse grooves van Felix Schlarmann en de ruimtelijke productie van Michelle David-gitarist Paul Willemsen doen denken aan het beste van een jaar of vijftig geleden. Is dat erg? Helemaal niet! Zest is een onwijs lekker groovende plaat geworden waarbij het schier onmogelijk is om stil te blijven zitten.'

'Flint' is een eerbetoon aan wijlen Keith Flint van The Prodigy en markeert hun entree in de big beats, voorheen onontgonnen terrein voor de band.

Er staat nóg een tribute op de plaat, 'Buddy', dat voor Jimi Hendrix bestemd is.Uit het persbericht: 'Het nadeel van de lockdowns heeft de band weten om te buigen in een voordeel. Ze gingen los van elkaar aan de slag en stuurden elkaar muziek toe. Dat hebben er natuurlijk wel meer gedaan. Maar voor hen voelde die andere werkwijze echt het als een doorbraak van een taboe, omdat ze altijd samen schreven. Het bracht de bandleden echt op andere ideeën. Het gekke was dat toen ze die losse delen gingen samenvoegen en spelen het toch meteen als BRUUT! klonk. Alle tracks hebben ze in twee sessies met elkaar doorgenomen. Daarna zijn ze de studio ingegaan om te gaan opnemen. Alles viel op zijn plek. Ze hebben zelfs twee one-takers op het album staan - 'Savio' en 'Biby' - twee nummers die meteen in één keer goed waren qua sfeer.


Bruut! live is sensationeel. Ga kijken. Tourschema hier

Line-up:
Maarten Hogenhuis: saxofoon
Folkert Oosterbeek: toetsen
Thomas Rolff: bas
Felix Schlarmann drums

Het hele album Zest:  

zoeken
zoeken