Release van de week: Psychonaut - Ferocious Fellowman

Vandaag verschenen: 4 februari 2022

Muzieknieuws 04-02-2022 12:37

Onlangs maakte Psychonaut uit het Belgische Mechelen indruk met zijn Eurosonic-showcase. Vandaag verschijnt een geremixte en geremasterde versie van hun EP 'Ferocious Fellowman' uit 2016.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

door Kevin Pasman

Leg de oorspronkelijke versie van 'Ferocious Fellowmen' en de nieuwe mix naast elkaar en het verschil is meteen hoorbaar. Op de re-release heeft Psychonaut voor een wat directer geluid gekozen dan op het wat ruimtelijker klinkende origineel. Een opvallende keuze voor een zo op sfeer gerichte stijl als post-metal, maar Psychonaut is dan ook geen typische band voor dit genre. Hun zware riffs en het bescheiden tempo van de meeste nummers zijn stijlkenmerken die het trio nadrukkelijk in het post-metal- en post-hardcoreterritorium inkaderen, maar Psychonaut schrijft bovengemiddeld sterke nummers.

Waar veel post-metalbands zich nog wel eens verliezen in psychedelische jams en schijnbaar eindeloze herhaling, hebben de nummers van Psychonaut een duidelijke structuur en een goede spanningsopbouw. Spontaniteit zit er zeker in, maar wel binnen de kaders van een goede compositie. De algehele sound doet wel degelijk aan bands als Mastodon, Neurosis en Tool denken, maar de melodische aanpak van Psychonaut verraadt dat zanger/bassist Thomas Michiels, zanger/gitarist Stefan De Graef en drummer Peter Le Page - inmiddels vervangen door Harm Peters - ook goed naar de grote rockbands van de jaren zeventig geluisterd hebben.

Michiels is verantwoordelijk voor de opvallend goede cleane zang. De extremere vocalen komen van De Graef, waarmee de band de dynamiek die toch al volop aanwezig is in hun muziek nog verder versterkt. De gitaarpartijen van De Graef zijn melodisch zeer sterk, wat ze memorabeler maakt dan die van hun meeste stijlgenoten. Veel solo's zijn er niet, maar de riffs vertellen vaak knap een verhaal zoals de leadpartijen dat bij een gemiddelde rockband zouden doen. Het drumwerk helpt knap en schijnbaar moeiteloos mee met het laten aanzwellen en afnemen van de intensiteit.

'Ferocious Fellowman' en de rest van het oeuvre van de Mechelse band is verkrijgbaar op de Bandcamp van Psychonaut. Daarnaast is de volledige EP op Spotify te beluisteren:

 

zoeken
zoeken