Release van de Week: Blaudzun - Lonely City Exit Wounds

Vandaag verschenen - 21 januari 2022

Muzieknieuws 21-01-2022 09:01

Dertien jaar na zijn debuutalbum, drie jaar na het slot van zijn ‘Jupiter’-trilogie en twee jaar na de soundtrack ‘Musik Ungeklärter Herkunft’ is er een nieuw Blaudzun-album: ‘Lonely City Exit Wounds’.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Lonely City Exit Wounds is een bundel verhalen over een grote stad en de levenservaringen van de mensen die er wonen. Sommigen arriveren, velen verblijven en anderen vertrekken, ieder met een eigen achtergrond en verhaal. De twaalf songs laten zich beluisteren als een tijdsopname van een moment uit zo’n leven. “De songs op dit album hebben soms de schijn van opgewektheid, maar zijn in de kern angstaanjagend. Pas nadat je dat ondergaat en meemaakt is er een kans dat je hun ware aard ontdekt en wellicht troost vindt. Dat hoop ik tenminste”, aldus Johannes Sigmond, aka Blaudzun.

Het album verschint dertien jaar na zijn debuutalbum, drie jaar na het slot van zijn ‘Jupiter’-trilogie en twee jaar na de soundtrack ‘Musik Ungeklärter Herkunft’. Negen maanden geleden kwam de eerste single van het album al uit: Real Hero, die hij schreef als ode aan de zieke en later overleden 4-jarige zoon van een vriend; miljoenen keren gestreamd inmiddels.

Zoals altijd staan er fraaie gitaarpartijen van zowel Blaudzun zelf als van zijn broer Jakob Sigmond op het album. Veel akoestische gitaren, die mooi gedubbeld in de productie zitten, en ruimtelijke elektrische gitaarlijnen vormen het hart van de sound op dit wel heel geslaagde album boordevol uitstekende composities.

                                  Blaudzun - foto Andreas Terlaak

Preview op de recensie die in Musicmaker maart-april verschijnt van de hand van Otto de Jong: 'De arrangementen en productie zijn gevarieerder en ruimtelijker dan ooit; meer ritmische en melodische variatie bij praktisch alle instrumenten. Ook is er opvallend veel ruimte voor drums, bas, spacende delays, eeuwige reverbs en werkelijk prachtige strijkarrangementen. De openingstrack, Lonely City Exit Wounds, tikt op smaakvolle wijze alles al aan, subtiel maar niet bescheiden.'

  

zoeken
zoeken