Release v/d Week: Jungle By Night - Algorhythm

Analoge oerdans

Muzieknieuws 22-10-2021 12:22

Na meer dan een decennium dansvloeren te hebben gevuld in meer dan verschillende dertig landen, komt Jungle By Night met hun zesde studioalbum. Zoals bij vele acts heeft corona en de lockdown z’n uitwerking niet gemist op de composities en sound. Heeft het negenkoppige groove-beest uit Amsterdam iets moois uit de crisis weten te slepen?

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Urenlange jamsessies met negen mensen in één ruimte veranderde in een Google Drive-map waar iedereen individuele schetsjes en opzetjes in zette. Het mag geen verassing heten dat deze digitalisering van het creatieve proces z’n uitwerking heeft gehad op de uiteindelijke sound. En dat wordt direct duidelijk bij het openingsnummer Scrolling In The Deep.

Hoewel JBN nooit vies is geweest van wat vintage synths, spelen ze in dit nummer (en in vele andere) een hoofdrol. Alle andere elementen die Jungle By Night zo’n gevierde band maken, zijn ook in overvloed aanwezig: Onweerstaanbare grooves - van chill-out area tot regelrechte dancefloor fillers - met inventief speelse percussie (wijnflessen in E17 Snack), killer gitaarlijntjes (…) en natuurlijk: meeslepende en opwindende blazers!De band karakteriseert hun muziek op dit album als ‘Analog Dance Music’. En inderdaad: nog meer dan op vorige albums zijn de composities ook opgezet als bij een dance- of clubtrack. Maar waar veel dance en club nogal eens wordt gekenmerkt momotonie, kilte en voorspelbaarheid (geen waardeoordelen), zijn de tracks op Algorhythm een masterclass in hoe je met warme sounds en een enorme muzikale inventiviteit dansvloeren kunt vullen. Dit album bewijst nog maar eens de enorme veelzijdigheid van Jungle By Night. 

zoeken
zoeken