Spontane reacties op Hocus Pocus 50 jaar later

Hocus Pocus kwam uit in 1971 - de live video van Midnight Special gaat nu viral

Muzieknieuws 11-02-2022 10:02

Hocus Pocus is het iconische nummer van Focus dat inmiddels haar 50ste verjaardag heeft gevierd. De live versie die ze in 1973 in de VS voor NBC-tv speelden is de laatste maanden viral gegaan in tal van hilarische 'first reaction' video's. We laten er hier een paar zien aan het slot van dit artikel.

Hocus Pocus kwam in een eerste versie uit in juli 1971: een stuk langzamer en gedragener dan de internationale versie die in 1973 uitkwam en als dé Hocus Pocus wordt gezien. Maar de 1971 versie is qua structuur en fenomenaal gitaarspel van Jan Akkerman al even speciaal. 

De legendarische live versie uit 1973, inmiddels meer dan 13 miljoen keer bekeken, bij NBC's Midnight Special, gepresenteerd door Gladys Knight, met Jan Akkerman in topvorm. Hij speelt waanzinnige soloreeksen, tussen de soepele drumbreaks van Pierre van der Linden en de maffe intermezzo’s van Thijs van Leer door. Die versie gaat momenteel viral in tal van First Reaction-video’s op YouTube, die we gebundeld hebben aan het slot van dit artikel. 

 
De BBC-versie van een jaar eerder, waarbij natuurlijk meteen opvalt dat Akkerman nimmer een nummer ook maar één keer hetzelfde speelt. 

Het succes in de VS en de UK zorgden ervoor dat Jan Akkerman in 1973 in het destijds 's werelds belangrijkste muzikantenblad Melody Maker tot beste gitarist ter wereld werd gekozen.  

Live in Dublin 1973

1974 live bij Nederpopzien

Jan Akkerman Band uitvoering, 2011 North Sea Jazz. 

Spotify playlist van de Hocus Pocus versies met Jan Akkerman en covers van het nummer


First Reaction videos
En daar zijn ze dan, de vaak hilarische First Reaction video's die momenteel viral gaan op Youtube. 

 

En zo staan er nog tientallen first reactions video's op Hocus Pocus online. Check ze als je er nog  niet genoeg van hebt nu :- ) Hocus Pocus rules! 

zoeken
zoeken