Release van de week: Leendert Haaksma - 12 Combustions

Vandaag verschenen: 15 oktober 2021

Muzieknieuws 15-10-2021 11:31

Leendert Haaksma heeft met Michel van Schie op bas en Martijn Vink op drums een geweldig eerste album onder eigen naam afgeleverd. De titel van de eerste track op het album, Bonham, verraadt al waar 12 Combustions heen gaat: flink rocken, veel ruig en virtuoos gitaarspel, met roots in de seventies. Lekker los dus, met referenties aan allerlei stijlen, van jazz, via fusion naar rock. Luister hier naar het album en bekijk de making of video's met alle drie de muzikanten die we tijdens de opnames maakten.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

‘12 Combustions’ is een intens instrumentaal album met alleen eigen werk. Afgelopen maart ging Leendert Haaksma, natuurlijk bekend als gitarist van Anouk, The Scene, The Voice of Holland, en vele andere projecten, de studio in voor zijn eerste soloalbum. Het komt vooralsnog alleen digitaal uit, op de bekende streamingplatforms, zoals Spotify, Apple Music, Deezer en Tidal.

In Musicmaker 485 spreken we met Leendert over het album. Interesse? Musicmaker ligt nú in de winkel, of bestel deze editie in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen op zonder verzendkosten in rekening te brengen. 

Een paar fragmenten uit het interview over specifieke tracks op het album, die niet meer in het interview pasten: 

Bij Dream 10 hoor je veel achtergrondsounds. Hoe je dat hebt opgebouwd?
“Dat is een preset van mij die Dark Shit heet, met vibrato en veel delay en reverb en een wah-wah die helemaal dicht staat. Dus ja, dark shit, dat dekt precies de lading.
“Ik heb eigenlijk alle gitaarsounds mono opgenomen. Als ik het stereo wilde hebben, dan speelde ik dezelfde partij aan de rechterkant nog een keer in. Zo is dat ook met Dream 10 gegaan. De akkoordprogressie heb ik links en rechts ingespeeld en dan allebei met andere wahstand. Het thema is dan op mijn Les Paul met P-90’s gespeeld.”

In Trip One speel je slide.
“Ja, dat is op mijn Strat met de Little Lenny op 10 op een 4x12. Heel veel oversturing die je op het album hoort is gewoon van versterkers op 10. En als het nog harder moet, zet je er een Tube Screamer voor (lacht).”

Heb je de Wizard ook veel gebruikt?
“Ja, vooral de Wizard en Little Lenny. Bij de Wizard zette ik voor een scheursound ook het cleane kanaal op 10, met de Fender tonestack.”

En die heel rauwe sounds bij Stretch Me en Machine?
“Dat is een ZVex Fuzz Probe, met bij Stretch Me Up een tweedcombo, die Tubeking die je in de video ziet.”

 

Met Musicmaker en onze collega's van Gitarist, Slagwerkkrant en De Bassist maakten we tijdens de opnames 'making of' video’s. Je kan die elders op Musicmaker.nl bekijken

Dit is de video van het nummer Wednesday, live in de studio opgenomen.  

Beluister hier het volledige album. 

zoeken
zoeken