Fischer-Z heeft nieuw album en komt in november touren

Download ons Interview met John Watts: 45 jaar actief als Fischer-Z

Muzieknieuws 14-10-2021 10:08

Hij mag de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben, maar John Watts zit niet stil. Hij kan het niet. Zijn fans worden jonger en de roerige wereld blijft hem voeren met materiaal om over te schrijven. Op 8 oktober kwam Til The Oceans Overflow uit en Musicmaker sprak met Watts.

Dit is een extra webitem naar aanleiding van een artikel in Musicmaker 485, november-december 2021. Je kunt deze editie zonder verzendkosten bestellen via deze link.

In de nieuwe editie van Musicmaker spreken we met Sin Banovic, drummer van Fischer-Z. Vorig jaar spraken we al met John Watts, naar aaanleiding van de tournee die toen van start zou gaan. Die is uitgesteld naar november 2021, nu ook met het nieuwe album in the pocket! 

Het interview kan je als pdf downloaden. Fragmenten eruit lees je hieronder.

John Watts sinds pakweg 1977 muzikaal actief als Fischer-Z of onder eigen naam – net zo lang als je lijfblad dus, maar het maakt eigenlijk niet uit hoe hij het doet: zijn hoge vocalen en vaak politiek beladen teksten zijn altijd typisch Watts. 'Fischer Z, ik ken het wel, maar welke nummers zou ik moeten kennen?' Vraag je je misschien af? Check So Long en The Worker eens: twee nummers die al twintig jaar vrijwel onafgebroken in de Top2000 staan.


Als bijlage vind je het interview dat we in 2020 met hem hadden en deze is nog steeds zeer actueel. De pandemie is nog niet helemaal voorbij, maar Watts komt weer naar ons land! Klik op het pdf-logo of de foto hierboven voor het volledige interview. Op papier lijkt een gesprek met Watts snel negatief, maar zijn albumtitels en liner notes tonen zijn humor en het is is meer als bioloog Freek Vonk die een slang oppakt en blij, verbaasd en enthousiast vertelt wat voor gruwelijks er gebeurt als deze hem nu bijt: 'Ik tour in april en mei, maar door het Coronavirus gaat de tour misschien wel niet door of leeft een van ons tweeën niet meer.' Inmiddels komt de tour er dus aan:

26 november - Fluor, Amersfoort
27 november - Schaaf, Leeuwarden
28 november - Boerderij, Zoetermeer
11 januari - Paradiso, Amsterdam
12 januari - Metropool, Hengelo

Op de vraag of hij meer muzikant of actievoerder is, antwoordde hij ons het volgende: 
'Ik zie mezelf niet zozeer als muzikant, maar meer als artiest. Iemand als Andy Warhol is mijn voorbeeld, terwijl die geen muziek maakte. Popmuziek is misschien geen hoge vorm van kunst, maar het hoort er wel bij en ik hou van het totaalplaatje. Maar uiteindelijk wil ik wel een boodschap overbrengen met mijn muziek. Mensen vragen me vaak waarom ik niet de politiek inga en dat doe ik om diverse redenen niet. In de politiek volg je vaak meteen een bepaalde stroming, ideologie of keuze en dat wil ik niet. En ik zal mensen nooit vertellen wat ze moeten doen. Ik observeer, vertel wat er mis is en dan mag je zelf je keuze maken. Sta op voor verandering... of niet.'


zoeken
zoeken