Popronde 2021 van start gegaan in Nijmegen - verslag van een half etmaal aan glorieus kabaal

Met o.a.: Them Dirty Dimes, Joey's Midnight Club, Minor Citizen, SULTAN., Andy & the Antichrist, ANNNA, Josephine Odhil, KUZKO, The Desmonds, MINKA, KY

Muzieknieuws 15-09-2021 14:09

Zaterdag 11 september was officiële opening van Popronde 2021, traditiegetrouw in Nijmegen. Natuurlijk was Musicmaker als officiële partner van dit rondreizende festival - en uitgehongerd naar live-muziek - erbij! Corona-restricties moesten in acht worden gehouden, maar dat weerhield de organisatie niet om een kwalitatief hoogstaand programma neer te zetten!

tekst: Tommy Ebben / fotografie: Lisa Maatjens
Hoofdafbeelding: SULTAN.

Anderhalve meter moest in acht worden gehouden, dus waren er minder locaties beschikbaar. Maar toch wilde de organisatie zoveel mogelijk acts een podium bieden. Daarom was het programma dit jaar wat meer uitgerekt dan bij een ‘normale’ Popronde; van twaalf uur ’s middags tot twaalf uur ’s avonds! Een half etmaal aan live-muziek… Al bij het idee werden onze ogen waterig van nostalgie en blijdschap. Waar het in voorgaande jaren tijd was voor je eerste biertje bij het eerste bandje, verkiezen we dit jaar dus nog even caffeïne boven alcohol bij de eerste decibellen. De setting is het fenomenale Honigcomplex, het netwerk aan oude fabriekshallen aan de waal is nu een creatieve broedplaats en sociale hub die de afgebladderde pracht van Berlijnse glorie oproept.


Minor Citizen @ Brebl

Bak herrie/koffie
Naast een sterke bak koffie gaat er niks boven een goede bak herrie om wakker te worden. Dus we trappen af met Minor Citizen in de grote zaal van Brebl, die is ingericht als een sfeervolle huiskamer met comfortabel tweedehands zitmeubilair. De melodieuze stonerrock gaat er donders goed in. Puike muzikanten met een opvallende rol voor de bassiste, die bewijst dat je tegelijk een schattige én een bad-ass uitstraling kunt hebben.

Daarna pakken we in het zand van strandbar Stek het feestje mee dat de Groningse band Them Dirty Dimes daar - ondanks de regen! - vakkundig weet te bouwen. Ze zien eruit alsof ze van de set van Boardwalk Empire komen lopen en maken blues-, country- en rootsmuziek met een hoog roaring twenties-gehalte. Met de waal als backdrop (wat een fantastische locatie!) waan je je op een illegaal feest aan de Mississippi tijdens de Amerikaanse drooglegging. Een heerlijk begin van de dag!

Them Dirty Dimes @ Stek

Terug naar Brebl voor een blok garagerock! In de grote zaal speelt Andy & The Antichrist. In tegenstelling van wat de bandnaam doet vermoeden, zijn het zeer sympathiek ogende jongemannen die eerder het Dudisme lijken aan te hangen dan satanisme. De snelle, korte songs rammelen aangenaam en de bandleden lijken voortdurend naar elkaar te lachen alsof hun optreden één grote inside joke is. In de kleine zaal spelen The Desmonds, die het een tandje sneller en harder doen met wat meer punkyness. Met onder meer hun uitstekende cover van Talking Heads’ Psycho Killer weten ze het publiek heftig mee te laten headbangen in hun stoelen.

Andy & The Antichrist @ Brebl

Furieus en overtuigend
In dezelfde zaal laten we even later de explosieve show van SULTAN. over ons heenkomen. Een powertrio dat licht avant-gardistische rock brengt met een intense performance. Oosterse riffjes vliegen je om de oren en er komt rook uit de pedalenbak (vooral uit de octaver) van gitarist Clemens van Laar, die ook zijn tremelo-arm furieus op de proef stelt. Hij wisselt het frontmanschap af met bassist Sasha Palies en beiden zijn totaal niet vies van een beetje theatraliteit of een potje ‘klezmer from hell’. De band - een van de hoogtepunten van onze route - klinkt alsof Tom Waits begin jaren negentig een bastaardkind heeft verwerkt in Seattle, die vervolgens in zijn tienerjaren heeft rondgezworven in het Midden-Oosten.

Minka @ Doornroosje

In de grote ‘rode’ zaal van Doornroosje raken we behoorlijk onder de indruk van Minka. Ze staat alleen op het grote podium en stuurt haar muziek aan via een laptop. Soms neemt ze ook een elektrische gitaar ter hand die matcht bij haar outfit. Hier en daar speelt ze een bluesy solootje oven een 808-beat of brengt ze tokkelend een rustig nummer. Het merendeel van de nummers bestaan echter uit Jeugd van Tegenwoordig-achtige beats, voorzien van goede teksten en catchy melodieën. Geen spoor van de groenheid die veel Popronde-acts kenmerkt; hier is een mega overtuigende rasperformer aan het werk, wiens gemak op het podium wellicht een theaterachtergrond verraadt. Er staat haar weinig in de weg om binnen afzienbare tijd een groot publiek te vinden. Geen wonder dat Anneke van Giersbergen haar al heeft gestrikt als support tijdens haar aankomende tour.

Annna @ Valkhof Museum

Allure en vunzigheid
Nog een synthpop-dame met een overtuigende performance is Annna, die we mogen aanschouwen in de foyer van het Valkhof Museum. Met haar innemende overdracht, energieke bewegingen en mooie stem weet ze de gevoelstemperatuur van de steriele setting een paar graden op te krikken. Terug naar Brebl voor een potje vunzige rock ’n roll van Joey’s Midnight Club, die eerder te gast waren in onze podcast De Voorronde. Energieke classic rock-riffs met een jaren tachtig- en negentigstempel, melodieuze zang en hier en daar een knipoog naar glam-metal. Dat bassist Jelle Beumer met zijn Rickenbacker en hoge mic-afstelling Lemmie van Motörhead emuleert, maakt deze rock-potpourri aangenaam compleet.

Joey's Midnight Club @ Brebl

In het Nijmeegs Archief zien we de show van Josephine Odhil, frontvrouw van het onvolprezen, helaas ter zielen zijnde Mysterons. Ze staat samen met haar band voor een mellow, dromerige variant van sixties psychedica, met als leidraad haar bijzondere stem en dito melodieën. Het is een van haar eerste shows met band, maar de internationale allure is evident. We steken daarna over naar het Huis van de Nijmeegse geschiedenis. Een perfecte setting voor de fluwelen stem van singer-songwriter KY. en de subtiele tonen uit zijn Gretch die weelderig uitwaaieren in de voormalige kerk.   

Josephine Odhil @ Nijmeegs Archief

Vanzelfsprekend en verboden
Om de avond in stijl af te sluiten, togen we wederom naar Doornroosje voor synthpop-duo Kuzko, aangevuld met drummer en toetseniste. Hun energieke show is als een high-school musical uit de jaren tachtig, waarin de frontvrouw- en -man met een speelse knipoog liefdesperikelen en middelbareschool-cliché’s zingend met elkaar uitwisselen. Als dat als een feestje in je oren klinkt, dan heb je het juist! Het publiek neemt het ook niet meer zo ontzettend nauw met de gezetelde anderhalve meter en er wordt uitbundig gedanst. Er klimt een kietelend gevoel via onze ruggengraat omhoog bij het aanschouwen van zoiets fijns en vanzelfsprekends, wat lange tijd verboden was.

Holy shit, wat een te gekke editie van Popronde! Onmetelijk veel hulde naar de organisatie die dit ondanks alle tegenspoed voor elkaar heeft weten te boxen.

En wat smáákt dit naar meer!

En meer krijg je vanaf komend weekend in Leiden, Apeldoorn, Gouda en Roermond. Passepartout € 5,-. www.popronde.nl  

zoeken
zoeken