Release vd Week: Paceshifters - Brand New Plan

Gloednieuw en kneitergoed plan

Muzieknieuws 03-09-2021 11:55

Paceshifters heeft inmiddels wel zo’n staat van dienst bereikt dat deze datum met en dikke paarse stift in de agenda van menig rockliefhebber zal staan. De toewijding aan hun ambacht en de persoonlijke verbinding met hun fans is van een zeldzame orde. Het wachten op de nieuwe plaat duurde lang, maar was het - zo blijkt - 't waard.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt regelmatig een krent voor je uit de pap - Door Stan Kanning. 

Brand New Plan is het vijfde album van het trio bestaande uit de gebroeders Seb (lead vocal / gitaar) en Paul (bas) Dokman en drummer Jesper Albers. Direct vanaf opener Rhythm Of The Ocean blijkt de albumtitel niet een willekeurige greep uit de tracklist te zijn: een uitgesponnen track die zich kabbelend opbouwt tot een climax die weer stopt voordat ‘ie over de top gaat. We hebben hier dus daadwerkelijk te maken met een nieuw plan van muzikale aanpak!

Voordat de liefhebbers van de ‘oude’ Paceshifters nu een hartverzakking krijgen: de tweede track Crawling beukt er weer ouderwets op los. Een kneitergoede, punky (zowel in attitude als duur: 1.45 minuten) song! De track daarna is Hurdles, En hoewel deze al een jaar geleden als single werd uitgebracht, moeten we het daar toch nog even over hebben. Want jemig, wat een song is dát! Een van de betere rocktracks uit de Lage Landen van de afgelopen tijd! Het is er niet zo een die je deur intrapt, maar beleefd vraagt of ie binnen mag komen. Eenmaal in je kamer, steelt ie je hart met z’n simpele maar ó-zo-rake boodschap en gepassioneerde uitvoering.

De verassingen stapelen zich op met de Sun and Moon, een 6/8-schouderbeuker die zowel associaties oproept aan Guided By Voices als Manic Street Preachers. Bovendien bewijst Jesper Albers dat hij niet alleen een fenomenale drummer is, maar ook in het bezit is van een hele fijne zangstem! De verassingstocht wordt vervolmaakt met Different Man. Een melancholische, maar hoopvolle track waar zelfs strijkers uit de kast worden gehaald.

Dan volgt de single Back Seat Driver, een track meer van de oude Paceshifters-stempel en een ode aan het tourende bestaan. Want iedereen die de band eens live gezien heeft weet: Hoe goed de platen ook zijn, dit is een band die je live moet ervaren.

Naast de nieuwe compositorische wegen, wordt er ook een nieuw sonisch pad bewandeld door de band. De plaat werd in Gent opgenomen onder leiding van Ian Clement (van de Belgische rockband Wallace Vanborn). Hij zorgde voor meer dynamiek en ruimte in het bandgeluid. Vorige platen werden nogal eens dichtgesmeerd door een barrage aan gitaargeweld. Op Brand New Plan wordt er gekeken naar wat er níet gespeeld hoeft te worden. Zo werd er ruimte gecreëerd voor subtiliteiten als synths, een piano, drumcomputer en zelfs een mondharmonica. Maar bovenal ademen de songs meer. Clement heeft de band een hele fijne nieuwe route aangewezen!

Maar bovenal heeft het songmateriaal een evolutie doorgemaakt. Paceshifters hebben al lange tijd grunge hoog in het vaandel (ook lang vóórdat het hip werd). Maar waar grunge zich graag wentelt in ellendigheid, richt Brand New Plan juist een gebalde, hoopvolle vuist ten hemel. Ik volg ze de barricades op!

zoeken
zoeken