Don Everly overleden

Keith Richards noemde Don "een van de beste ritmegitaristen"

Muzieknieuws 23-08-2021 14:23

Afgelopen zaterdag overleed Don Everly thuis in Nashville, Tennessee op 84-jarige leeftijd. Samen met zijn broer Phil vormde hij het duo The Everly Brothers, dat eind jaren vijftig, begin jaren zestig een hele reeks hits scoorde. Hun muziek werd niet alleen gekenmerkt door hun legendarische messcherpe samenzang, maar ook door hun stevige akoestische gitaarspel.

Dons jongere broer en muzikale partner Phil Everly overleed in 2014, 74 jaar oud, aan een longziekte. Het duo had 35 Billboard Top 100 singles tijdens hun muzikale carrière - nog altijd het record voor duo's. Hun intuïtieve harmonieën en ritmegitaarspel waren een winnende combinatie in nummers als Bye Bye Love, All I Have To Do Is Dream, Love Hurts, Walk Right Back, When Will I Be Loved, Devoted To You en Crying In The Rain.

Don schreef een aantal van hun populairste nummers, onder meer (Till) I Kissed You, So Sad (To Watch Good Love Go Bad) en Cathy's Clown en samen met zijn broer Gone, Gone Gone.

Keith Richards noemde Don tijdens diens leven "een van de beste ritmegitaristen" en Paul Simon - die met het duo samenwerkte aan het titelnummer van zijn album ‘Graceland’ - roemde in 2014 de nalatenschap van The Everly Brothers. "Phil en Don waren het mooist klinkende duo dat ik ooit gehoord heb", zei hij. "Beide stemmen ongerept en soulvol. De Everly’s stonden op het kruispunt van country en r&b. Ze waren getuige van en maakten deel uit van de geboorte van rock ‘n’ roll."

Jerry Lee Lewis, de rock ‘n’roll-collega van de Everly's, verklaarde na Dons overlijden: "The Everly Brothers zijn onlosmakelijk verbonden met het weefsel van de Amerikaanse muziek.”

Gibson signature
Gedurende hun hele carrière hadden Don en Phil Gibson J-200's met custom dubbele slagplaten gebruikt, maar in 1962 kregen ze de Gibson Everly Brothers Flattop. Het signaturemodel had een dunne J-185-stijl body en een verstelbare brug, samen met stervormige inleg in toets en kop en opnieuw de dubbele slagplaat. Hoewel verkrijgbaar in sunburst en naturel, was de standaard afwerking, en die waar de broers de voorkeur aan gaven, zwart.

Hoewel het model in 1972 uit de handel werd genomen en in de jaren tachtig opnieuw werd uitgebracht, is het populair gebleken bij een aantal artiesten, waaronder Jimmy Page, Paul McCartney, Keith Richards, Elvis Presley en Bob Dylan.

 

zoeken
zoeken