Release van de week: George Harrison - All Things Must Pass (50th Anniversary)

Vandaag verschenen - 6 augustus 2021

Muzieknieuws 06-08-2021 13:08

51 jaar na de eerste release verschijnt de 50th Anniversary-editie van George Harrisons magnum opus ‘All Things Must Pass’. Op zijn eerste post-Beatles-album kon hij eindelijk het stuwmeer aan songs kwijt die bij de Fab Four geen kans kregen. De meest uitgebreide sets van de Anniversary-editie bestaan uit een opnieuw gemixte en gemasterde versie van de originele driedubbel-lp plus outtakes en demo’s.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Wie gehoopt had dat de dikke lagen reverb en echo die producer Phil Spector destijds over de muziek gelegd had - en die niet iedereen kan waarderen, inclusief George Harrison naderhand – zijn terug gedrongen, wordt misschien teleurgesteld: de effecten waren al tijdens het opnemen toegevoegd en niet pas bij de mix en konden daarom niet meer aangepast worden. Maar het is mixer/engineer Paul Hicks, verantwoordelijk voor de nieuwe mix, toch gelukt het geluid duidelijker te maken, vooral ook Harrisons vocalen.

De lijst van nummers blijft ook na een halve eeuw indrukwekkend: Wah-Wah, Isn't It A Pity, Beware Of Darkness, All Things Must Pass, de Dylan-cover If Not For You en natuurlijk de hitsingles My Sweet Lord en What Is Life. En dat is nog maar een greep.

De lijst van muzikanten die meespelen op het album is even indrukwekkend: Eric Clapton, Dave Mason, Ringo Starr, Billy Preston, Klaus Voormann, Gary Wright, Gary Brooker (Procul Harum), Bobby Keys, Ginger Baker. Zelfs een jonge Phil Collins schijnt een bijdrage te hebben geleverd. Peter Frampton was ook van de partij en maakte via de uit de VS ingevlogen pedalsteelgitarist Pete Drake kennis met de talkbox, een effect dat later in de jaren zeventig de gimmick zou worden op zijn wereldhit Show Me The Way.

Boeiend onderdeel van de uitgebreidere edities zijn de drie cd’s met demo’s, outtakes en jams. Deze laten horen dat veel van de arrangementen live tot stand zijn gekomen, iets wat Harrison graag wilde na al de ‘geregisseerde’ Beatles-jaren. Veel nummers blijken vaak heel anders te zijn begonnen.  

Ook gaven deze takes Paul Hicks toch nog de kans een aantal nummers van Phil Spectors wall of sound te ontdoen, met soms verrassend directe en intieme resultaten.    

 

'All Things Must Pass (50th Anniversary)' is in meerdere formaten verkrijgbaar: op cd, blue-ray, vinyl en als 2cd-, 3cd-, Deluxe- en Super Deluxe-set. De kroon spant de Uber Deluxe-set, die geleverd wordt met tuinkabouters (zoals te zien op de hoesfoto), meerdere boeken en een bladwijzer gemaakt van hout van een eik op Harrisons landgoed Friar Park.   

zoeken
zoeken