Dynamisch Summercamp van DSOPM, de Dutch School of Popular Music

44 muzikanten in 8 bands, die songschrijven, opnemen en optreden

Muzieknieuws 31-07-2021 10:56

Met 44 muzikanten een week lang muziek maken in de zomer, dat is het DSOPM Summercamp dat afgelopen week plaatsvond in Q-Factory Amsterdam. Op maandagochtend zijn acht bands samengesteld naar leeftijd en niveau, waarna de muzikanten zich onder leiding van de acht bandcoaches zich op het schrijven van nieuwe songs stortten, die door de week heen steeds verder werden uitgewerkt om ze op vrijdagavond uit te voeren in de Grote Zaal.    

door Erk Willemsen

Maar bandklassen zijn bepaald niet het enige dat de deelnemers voorgeschoteld krijgen. Zo krijgen ze kennismakingssessies met Ableton Live, instrumentlessen, ideeën voor marketing en soundchecktips, en een heuse studiosessie in de prachtige Atlantis studio van Q-Factory. Cato van Dijck van My Baby vertelt in haar workshop van alles over het opbouwen van een band, albumopnames maken en touren. Een rijk gevulde week dus, die uitmondt in het slotconcert, waar de acht bands de nummers uitvoeren die ze in de Summercamp-week hebben gemaakt.   

De redactie van Musicmaker is net als DSOPM gevestigd in Q-Factory, dus we hebben een week lang van dichtbij kunnen zien hoe de deelnemers groeien, hoe de bandcoaches superenthousiast en gedegen de begeleiding en lessen geven en hoe de resultaten waren, in de studio en live!

’t Is aandoenlijk te zien hoe de achtjarigen bij Jaimie van Hek hun eerste schreden op het bandpad zetten, mooi om de ontluikende communicatieprocessen van de vijftienjarigen waar te nemen, en hoe de twintigers in no time drie songs in elkaar zetten.

De studio-opnames in de ook in Q-Factory gevestigde voormalige Red Bull Studios, nu Atlantis Studio, waren boeiend om gade te slaan. De jongen die bij binnenkomst meteen uitroept: ‘hier ga ik later wonen!’, en het meisje dat bij het zien van de enorme SSL mixer fijntjes aangeeft: ‘Ik heb ook een studio thuis, maar die is kleiner, want dat is goedkoper’. Maar echt leuk wordt het pas als je de bands live op het podium ziet, en beseft dat al die muzikanten supertrots zullen zijn op de drie songs die ze in één week tijd tot op het podium van de Grote Zaal van Q-Factory brachten!

Jack Pisters
Het DSOPM Summercamp is een initiatief van Jack Pisters, gitarist en Popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam en al vele jaren bezig met verbetering van muziekonderwijs in het algemeen. De deelnemers komen uit hele land en zelfs daarbuiten en zijn tussen de 7 en 26 jaar. Het vond voor de negende keer plaats en is jaarlijks de afsluiting van een mooi seizoen DSOPM, de opleiding met zo’n 24 docenten, die het hedendaags muziekmaken omarmt met een enorme variëteit en flexibiliteit in het lesgeven.

Jack Pisters: ‘DSOPM is opgericht in 2005. We wilden een muziekschool maken die niet alleen instrumentgericht was, maar ook songschrijven en opnemen in het programma heeft. Nieuwe dingen maken, daar gaat het om. Meer vanuit het liedjesmaken kiezen welk instrument bij je past.

'Het Summercamp is een soort snelkookpan-versie daarvan. Het resultaat is het doel; de een is handig met Ableton, de ander doet het vanuit de gitaar. Het samenwerken is heel belangrijk, verantwoordelijkheid nemen voor het proces, leren communiceren, een goede soundcheck doen, in de studio opnemen, en natuurlijk een live-set maken. Het is een ervaringsweek’.

4½ uur 
Het slotconcert vond met beperkt publiek plaats in de Grote Zaal van Q-Factory, maar kon ook als livestream gevolgd worden. Vier-en-een-half uur (!) met optredens van alle acht bands, onder leiding van bandcoaches/docenten Lizet Vink, Iris van Dijk, Django Trienes, Hugo Zuiker, Jaimie van Hek, Djamillo Both, Victor Dirks, Matteo Ianella, en met groot applaus voor Manou Maarhuis en Arianne van der Steege die achter de schermen de organisatie draaiden. Arianne maakte de bandfoto’s en detailfoto’s foto’s bij dit artikel en Manou deed ook de interviews met de muzikanten tijdens de livestream.Volgend jaar, 2022, vindt het Summercamp plaats van 25 t/m 29 juli. 

DSOPM staart weer in september.
Op zaterdag 28 augustus is er een informatie- en intake dag voor alle geïnteresseerden.
Op zondag 5 september is er een informatie en intake dag voor DSOPM Junior.
Check voor tijden: https://dsopm.nl/ of stuur een mail naar info@dsopm.nl, of bel +31 20 419 2200 of +31 68 2812413 
De lessen beginnen vanaf maandag 6 september.

DSOPM, Dutch School of Popular Music, Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam

De bandfoto's van het DSOPM Summercamp 2021!

https://dsopm.nl/ 
www.facebook.com/dsopm 
www.instagram.com/dsopm

 

 

zoeken
zoeken