Release van de Week: Anne Soldaat - Facts & Fears

ASo met een kick

Muzieknieuws 09-07-2021 12:01

Het nieuws dat Anne Soldaat een nieuw album uitbrengt, moet de goede verstaander al in de handen doen wrijven en de oren doen spitsen. Het feit dat dat dat album geproduceerd is door Pablo van de Poel (van DeWolff) zou diezelfde persoon moeten doen opstaan uit zijn stoel in licht ongeloof, maar de handen al voorzichtig ten hemel richtend.

Door Mika Jager

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief een Spotify-playlist en video.

Een opvallende en onverwachte samenwerking misschien, de koning van de underdog-gitaarpop en de kroonprins der cock rock (die beschrijvingen doen beide natuurlijk misdadig te kort, maar werken in het kader van deze recensie wel als leuke tegenstelling). Maar op Facts & Fears klinkt die samenwerking niet alleen hartstikke logisch, het is zelfs een gevalletje van 1 + 1 = 3!

ASo-albums (zoals hij ze zelf graag noemt) kunnen altijd rekenen op lovende recensies, en deze zal niet anders zin. Man man, wat een héérlijke gitaarplaat! Vanaf het eerste nummer One Book, One Life weet je waar je aan toe bent en dat is een erg fijn vooruitzicht. Verfijnde gitaarriffjes- en lijntjes die associaties oproepen aan al het mooie uit de (gitaar)popgeschiedenis, maar toch die unieke je-ne-sais-quoi hebben die Anne Soldaat een vermaarde en veel gevraagde gitarist maken.

Zoals altijd is de West-Coast nooit ver uit zicht zoals in You’re Hard To Find, alsmede de Neil Young-achtige momenten. Er is Beatles-esque gehobbel zoals in An Angel, A Crook And A Thief en Suffer Silently en ook een mysterieuze swamp-vibe in The Bad Town. Mooie lyrics ook met toffe tekstuele vondsten! Ik durf te stellen dat alleen al puur songschrijf-technisch dit Soldaats beste album is.En dan is er nog de productie van Pablo van de Poel. Die klinkt in mijn oren wat steviger en gruiziger dan dat we van ASO-albums gewend zijn met hier en daar opvallende keuzes voor sound en panning. Maar dat komt de plaat eigenlijk alleen maar ten goede. Ik zou het willen bestempelen als ‘Anne Soldaat met een extra kick’, een hele aangename verassing. Zoals wanneer je een rum-cola of gin & tonic besteld en de barman is net effe iets scheutiger geweest met de alcohol, zonder dat het de smaak overheerst. Al met al een super geslaagde samenwerking!

Het laatste album van Anne Soldaat, Talks Little, Kills Many, dateert alweer uit 2015. Maar iedereen die een beetje op de hoogte is, weet dat de beste man niet heeft stilgezeten. Hij maakte onder andere een soundtrack voor een docu, hij werkte en toerde met onder meer met Yorick van Norden, Tim Knol en Clean Pete. Met René van Clean Pete produceerde hij zelfs een zoon, genaamd Addo.Zelf zegt Anne over de plaat: ‘Ik had wat dat betreft de songs een doorbraak in de hete zomer van 2019. Renée was toen veel op pad met Clean Pete en dat gaf me de gelegenheid om alle bits en pieces die door m'n hoofd spookten, muzikaal en tekstueel, 'een plekje te geven. Ik kende Pablo al van een paar projecten waar we samen aan meededen ('50 jaar Woodstock', 'Summer of Love'). Pablo is niet alleen een geweldige zanger en gitarist, maar ook iemand die serieus bezig is met 'geluid' in de ruime zin van het woord. Ik heb 'm min of meer de vrije hand gegeven wat betreft opnemen en mixen. Vanuit een intuïtief vertrouwen dat het goed zou komen. En dat is ook gebeurd. Het was een mooie tijd, een mooi proces. Niet in de laatste plaats dankzij de jongens met wie het een feest was in de studio te musiceren: Luka van de Poel (drums), Reyer Zwart (bas) en Henk Hulzebosch (piano).’

Een tip: schrijf je in voor Anne’s nieuwsbrief - de ASo Fanmail. Je hoeft niet een die-hard Anne Soldaat-fan te zijn om die te kunnen waarderen. Anne schrijft op hele leuke, droogkomische wijze over gitaren, avonturen uit het verleden en muziek in het algemeen. Ook geeft hij je een uniek inzicht in zijn creatieve proces door in elke nieuwsbrief een van zijn demo’s van Facts & Fears te delen. Tof en leerzaam om te horen welke veranderingen sommige songs zijn ondergaan!

zoeken
zoeken