Anneke van Giersbergen, Claes Oldenburg, Coosje van Bruggen en Flying Pins

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 28-05-2021 15:58

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van Anneke van Giersbergen.

Het favoriete werk van zangeres Anneke van Giersbergen (voorheen The Gathering, nu alweer enige jaren solo) is ‘Flying Pins’ van de Zweeds-Amerikaanse beeldhouwer Claes Oldenburg en de Nederlands-Amerikaanse beeldhouwer Coosje van Bruggen: ‘De snelheid van het leven is soms nogal overwhelming’.

 ‘Deze flying pins staan op de kop van de Kennedylaan in Eindhoven. Volgens de makers van dit werk ziet die straat er van bovenaf uit als een grote bowlingbaan. Het is een vrolijk beeld. Daarbij is het: what you see is what you get. Dat spreekt me aan. Als je Eindhoven binnen komt rijden, zie je die pins door de lucht vliegen. Ik ben dan altijd weer onder de indruk. Het is zo groot, vervreemdend en indrukwekkend tegelijk. Ik weet dan elke keer weer even niet hoe ik me er toe moet verhouden. In je beleving klopt het helemaal niet wat je ziet. Je moet echt even schakelen in je hoofd.

‘Dit werk staat ook nog voor iets anders: voor de snelheid van het alledaagse leven en dat de dingen any time uit elkaar kunnen spatten. Het spel kan zomaar uit zijn. In deze moderne tijd gaat alles in zo’n tempo dat een menselijk lichaam of -brein dat nauwelijks aan kan. Veel mensen trekken dat niet en vallen daardoor uit het net. Ik vind het soms ook allemaal nogal overwhelming. Ik ben een eenvoudig mens. Daarom vind ik dit ook een prachtig werk. Het is duidelijke kunsttaal. Daar hou ik van en dat zoek ik op in een wereld waarin veel moet en waarin je jezelf ook veel oplegt. Ik ook. Zeker met de beroepskeuze die ik heb gemaakt. Mijn moeder zegt altijd dat ik het verkeerde vak heb voor iemand die de dingen graag eenvoudig houdt. Want je weet niet wat er gaat gebeuren en wat er op je pad komt. Je weet niet hoe de dingen die je verzint zullen uitwerken. En het is veel: nadenken, organiseren, schrijven, reizen. Fysiek is het ook best pittig. Ik denk daar wel over na en probeer altijd de eenvoud te zoeken in wat ik doe. In de muziek die ik maak, in de samenwerkingen die ik aanga. Ik trek dat allemaal nog wel, maar niet zonder hulp. Ik praat al twintig jaar lang met een soort life coach die me helpt daar mijn weg in te vinden.

Ik vraag veel van mezelf in dit vak. Ik raas maar voort en dat maakt dat ik leef. Dat heb ik nodig. Als ik echt op tour ben, een jaar aan het knallen, veel spelen, veel reizen, weinig vrij, dan kom ik amper toe aan mezelf, maar ik vind dat ook lekker. Ik wil niet teveel missen. Al moet ik eerlijk zeggen dat de afgelopen maanden, de Coronaperiode, mij daar ook in hebben veranderd. In het begin van de pandemie was ik maanden lang vreselijk moe. Ik ging gewoon onderuit. Ik lag op de bank en was somber. Niet dat ik angst had dat het leven nooit meer hetzelfde zou zijn, maar omdat ik echt kapot moe was. Het was een beetje het zwarte gat waar ik in viel. Daarvoor stond ik altijd aan, maar de adrenaline waar ik al die jaren op teerde, was weg. Na een paar maanden vond ik de rust in mij weer terug. Ik ging vaker nee zeggen, ik ging keuzes maken: die samenwerking wel, dat interview niet. En ik kon weer genieten van het thuis zijn. Als je naar veel van mijn muziek luistert zou je het misschien niet zeggen, maar in het dagelijks leven ben ik niet zo dramatisch, eerder lichtvoetig en vrolijk van aard. Zoals ik nu weer ben en precies zoals de pins op dit werk zijn.’ (Rick Blom)

Soundtrack

De soundtrack van Flying Pins, volgens Anneke van Giersbergen: Slow me down van haar album Everything is Changing uit 2012: ‘Probeer me niet te stoppen,want eigenlijk wil ik door, zeg ik in dit lied. Bij die flying pins is dat zo zichtbaar. Daar zit zoveel voorwaartse energie in. Die bal die tegen die kegels klettert. Ik herken dat gewoon. Het is chaos maar ook super fun.’

Luister naar Slow me down en kijk naar de kunstwerken op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken