JB Meijers, John Everett Millais en Ophelia

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 21-05-2021 11:21

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van JB Meijers.

Het favoriete kunstwerk van JB Meijers, songwriter, producer, multi-instrumentalist, zanger en lid van The Common Linnets is ‘Ophelia’, van de Britse schilder John Everett Millais: ‘Een jaar of tien geleden stond ik zelf op de rand van de dood’.

‘Ik heb iets met dit soort natuur. Van vroeger uit al. Het was alomtegenwoordig toen ik opgroeide in Zeeuws-Vlaanderen. En ik had familie in Frankrijk. Die hadden boerderijen met bomen en beekjes. Het groen en het water waren nooit ver weg. Daarom vind ik dit werk zo mooi. Het schaamteloos romantische ook. Ik heb daar wel een hang naar. Misschien heeft dat te maken met mijn oma. Als kind was ik vaak bij haar. Ze had een geweldige tuin. Er groeiden passiebloemen. Er liepen pauwen rond. Ze wóónde in zo’n schaamteloos romantisch tafereel. Onbedoeld hoor. Het was er ook een enorme terginzooi, haha. Die tuin was het groene paradijs van mijn jeugd. Een plek waar de tijd stil leek te staan en er nog geen toekomst was. Het was er onbezorgd.

Je kan zeggen dat dat beeld op dit schilderij wordt verstoord door het levenloze lichaam van Ophelia die in het werk van Shakespeare bijna ten onder gaat aan liefdesverdriet en uiteindelijk na een val uit een boom verdrinkt in een ondiepe beek, maar ik heb niks tegen de dood. Tuurlijk, op dit werk is een prachtig leven in de knop gebroken en het contrast tussen de bloemenweelde en het dode meisje is enorm, maar ik vind het geen heftig beeld. Eerder rustgevend. Mooi om naar te kijken. Niet in een morbide zin, maar mensen gaan nou eenmaal dood. Ook in de bloei van hun leven. We gaan er uiteindelijk allemaal aan. Je ziet het in de natuur, je ziet het om je heen. Je ziet het op je bord. De dood is normaal. Leer dat maar accepteren.

Een jaar of tien geleden stond ik zelf op de rand van de dood. Ik was op tour in Frankrijk en had last van mijn buik. Bleek een geëxplodeerde blinde darm. Ik had er niet veel last van, maar de arts zei dat ik onmiddellijk geopereerd moest worden. Als ik niet binnen twee uur met hem mee zou gaan naar de OK, dan zou ik sterven. Ik had daar een uitermate licht gevoel over, was totaal niet in shock. Ik weet niet hoe het is als het begint met een kuchje en je dan langzaam richting het einde drijft, maar de dood leek me zo banaal: ‘dit was een aflevering van beertje Colargol en nu is het klaar’, zoiets.

Als ik zeg dat we de dood moeten leren accepteren, dan heb ik dat ook wel gedaan, maar het laat me natuurlijk niet koud als mensen in mijn omgeving de pijp aan Maarten geven. Zoals John Lamens, de zanger van mijn eerste bandje the Charming Children. Of Solomon Burke met wie ik veel heb gewerkt. Met beide was ik goed bevriend. Ik mis hen nog altijd, maar voel er ook een zekere rust over. Dit schilderij symboliseert dat wel voor mij. Er zit een prettige kalmte in. Misschien slaapt Ophelia wel. Zo van: hèhè, eindelijk rust. Zo gaat dit werk niet alleen over het ervaren van verlies, maar ook over het accepteren ervan.’

Rick Blom 

Soundtrack
De soundtrack van Ophelia volgens JB Meijers: Catching Ophelia van zijn gelijknamige debuutalbum uit 2009: ‘Het verhaal dat Shakespeare schreef is mooi, maar het is toch ook jammer dat de mooie Ophelia gek wordt en in die boom is gaan hangen. Ik had de speelse gedachte dat als ik nou als herdertje daar langs dat beekje was gelopen, ik haar misschien had  kunnen redden. Dan hadden we samen een mooi en gelukkig leven kunnen leiden. Het komt vaker terug in mijn nummers, merk ik, dat ik de problemen van een ander wel even oplos. Ik ben die jongen die een lekker kopje thee zet. Of een dekentje geef om onder te liggen. Vanuit een bekommernis om de ander kan ik heel zorgzaam zijn. Even het leven op deze ellendige aardkloot iets lichter maken.’

Luister naar Catching Ophelia en kijk naar de kunstwerken op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken