Merve Dasdemir van Altin Gun, Abidin Dino en Hand

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 30-04-2021 15:04

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van Merve Dasdemir, zangeres en toetseniste van Altin Gun.

Het favoriete kunstwerk van Merve Dasdemir, zangeres en toetsenist van de Turks-Nederlands band Altin Gün is Hand (Tribute to Ingres) van de Turkse kunstenaar Abidin Dino.

‘Eind 2013 verliet ik mijn geboorteland Turkije. En niet alleen omwille van mijn lief die hier in Nederland woonde. Ik ging ook weg na de protesten rondom de voorgenomen sluiting van het Gezi park dat in de wijk Taksim ligt, midden in Istanbul. Ik was daar bij. Een aantal maanden lang demonstreerde ik mee om met al die andere duizenden mensen te voorkomen dat het park zou moeten wijken voor een groot bouwproject.

Het protest tegen de sluiting stond voor veel meer. Het was gericht tegen de afbraak van de democratie, tegen de onderdrukking en tegen het tegen elkaar opzetten van mensen. Er waren voortdurend enorme groepen demonstranten op de been. Honderdduizenden mensen die samen opriepen tot eenheid en verbroedering. Die solidair waren met elkaar en voor elkaar. De demonstraties werden hard neergedrukt. Er waren duizenden arrestaties en nog meer gewonden door al het politiegeweld. Maar het veranderde niets. Ik verloor de hoop dat het ooit nog beter zou worden, ondanks dat we al die tijd met zovelen waren. Ik werd er wanhopig van. Het is een wanhoop die je misschien alleen kunt voelen als je in een corrupt land bent geboren. Ik voelde me volkomen machteloos. En ik dacht dat het misschien beter was het land te verlaten.

Verbond
Abidin Dino, de maker van dit werk, leefde om politieke redenen lang in ballingschap in Frankrijk. Ik verliet Turkije vrijwillig. Hij moest het land uit. De politieke omstandigheden waren in de jaren vijftig van de vorige eeuw niet heel veel beter dan nu. En Dino ging de politiek niet uit de weg. Hij was een geweldige kunstenaar die de menselijke waarden stelde boven alles. Jaren later, toen hij nog steeds in Parijs woonde, maakte hij dit prachtige beeld. Het zijn twee handen die in elkaar grijpen. Vingers die zich met elkaar verstrengelen. Als in een verbond. Dino maakte dit als een eerbetoon aan het schilderij Het Turkse Bad van de Franse kunstenaar Jean Auguste Dominique Ingres die in de negentiende eeuw leefde. Dat werk stelt een groep naakte vrouwen in een harem voor. Maar als ik naar die in elkaar verstrengelde vingers kijk, voel ik een vibe van solidariteit. Van verbondenheid. 

Dichtbij Turkije
Mijn band met Turkije is niet weg. Ik kom er regelmatig. Al mijn familie woont daar. En met elke show en met elk nummer van Altin Gün voel ik me dichtbij het land waar ik geboren ben. Het is de politiek die verdeelt en het is kunst die mensen bij elkaar brengt. Dat is wat nodig is. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik denk aan die foto uit 2013 van duizenden en duizenden mensen die in een mars voor vrijheid op de brug over de Bosporus lopen. Maar hoewel er uiteindelijk niets veranderde, voelde ik daar die solidariteit. Ik voelde de verbintenis tussen mensen, hoe verschillend ook. Zoals wij met concerten van Altin Gün ook mensen samenbrengen, wat hun achtergrond ook is: Nederlands, Turks, Duits, waar dan ook vandaan. Ook dat is solidariteit tussen culturen en dat is echt elke keer weer prachtig om te zien.’ (Rick Blom)

Soundtrack
De soundtrack van Hand (Tribute to Ingres) van Abidin Dino, volgens Merve Dasdemir: Yolcu, van het album Gece uit 2019: ‘We zijn allemaal passanten, is een regel uit dit lied. Dat maakt dat het belangrijk is wat je nalaat na dit leven. Dat wat je maakt. Abidin Dino had een heel breed oeuvre. Tot op hoge leeftijd maakte hij kunst. Of het nou tekeningen waren of karikaturen, keramiek, schilderijen of beeldhouwwerken. Ik bewonder zijn vasthoudendheid, zijn productiviteit en hoe hij zijn inspiratie haalde uit Anatolië en daar een heel eigen draai aan gaf. Ik neem daar een voorbeeld aan: zoveel mogelijk doen in het leven.

Luister naar Yolcu en kijk naar de kunstwerken op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken