Kris Berry, Pablo Picasso en Flamingo

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 16-04-2021 18:04

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van Kris Berry.

De eenlijntekening van een flamingo van Pablo Picasso  is het favoriete kunstwerk van zangeres Kris Berry. ‘Het helpt mij om los te staan van alles wat mij aangepraat is’. Onlangs kwam de nieuwe single First Time uit van Kris Berry.

‘Het is misschien niet het meest complexe, kunsthistorisch verantwoorde beeld, maar als je  teruggaat naar de eenvoud, naar de essentie, dan vind ik dit soort fine art heel mooi. Misschien is dit de onbewuste trigger waarom ik dat vind: ik ben negen en samen met mijn moeder net van Sint Maarten waar ik woonde, verhuisd naar mijn geboorteland Curaçao. Op dat eiland ben ik op school een buitenbeentje. Ik ben een klein, mager kind met spillebenen en spreek geen Nederlands, wel Engels en een beetje Papiaments. Voor we het klaslokaal in mogen, staan we in de rij. Een paar andere kinderen kijken demonstratief naar mij en gaan op één been staan. Als een flamingo. Zo noemen ze mij ook. Om me te pesten.

We hebben allemaal een bepaald gewicht dat we bij ons dragen door de invloed van onze omgeving en door de conditionering door onze ouders. Het is nature én nurture. Achtergrond speelt een belangrijke rol. Mij werd voortdurend dit voorgehouden: ‘je hebt nooit geleerd om dit te beheersen’, of ‘je hebt nooit dat volgehouden’. Altijd vanuit het idee dat ik iets niet kon in plaats van wel. Van huis uit en op school. Dat ga je op een gegeven moment geloven en en je gaat er naar leven. Niet alleen omdat anderen je die dingen vertellen, maar ook omdat ik dat op een bepaald moment tegen mezelf ging zeggen. Ik leerde mezelf aan dat ik iets niet kon in plaats van wel. Ook toen ik muziek ging maken. Ik had twee opleidingen gedaan, maar niet in de muziek. Ik speelde geen instrument. Ik kon niet produceren. Ik vond mezelf niet credbile. Dus waarom zou ik die keuze voor muziek maken? Ik verzon allemaal dingen die ik niet kon, om mezelf te downgraden. In plaats van dat ik in de aanval ging - ik kan het wél - nam mijn ego dat allemaal over. Uiteindelijk zette ik die stap wel. Daar was moed voor nodig.

Zeven jaar geleden las ik over Marie Kondo, die Japanse opruimgoeroe. Ik begon met het opruimen van de obvious dingen: spullen, spullen, spullen. Zo min mogelijk troep. En nu ben ik bezig met het strippen van zoveel mogelijk troep in mijn hoofd. Ik wil zo min mogelijk ruis, terug naar de basis. Dat heeft er onder andere mee te maken dat ik moeder werd. Dat kind was ineens belangrijk. Daar moest de focus op. Dan strip je veel van wat niet belangrijk is. Piekeren over stomme dingen. Zaken die opgeruimd moeten worden, adminstratie die gedaan moet worden, alles wat mij wakker houdt als ik probeer te slapen. En: wat iemand anders denkt over mij. Dat hield me ook lange tijd bezig. Veel ego-dingen. Buitenkant die in de weg zit, waardoor je het gevoel hebt dat je minder de regie hebt over je leven. En zo bleek ik in staat het beeld van de flamingo waarmee ik gepest werd mij eigen te maken als een beeld van kracht. Ik draaide het om. Ik ging het ownen: dat ben ik, cool. Zoals de flamingo van Picasso zelfverzekerd de wereld in kijkt, zo voel ik mij nu meestal ook. Het helpt om los te staan van alles wat ons aangepraat is. Stop naar buiten te kijken, kijk naar binnen. Het is er de hele tijd.’ (Rick Blom)

Soundtrack
De soundtrack van deze één lijntekening, de Flamingo van Picasso, volgens Kris Berry: ‘Ninja’, van haar album Berry Street uit 2017: ‘Vanuit onzekerheid en verder van mezelf afstaan, volg ik de weg naar de essentie, naar wie ik altijd al was. Dat is de Ninja in mij. Ik had vroeger ook altijd iets met Ninja turtles. En het karakter Michelangelo was mijn favoriet. Vaak denken we dat we zo’n figuur nodig hebben, groot en sterk, om ons te beschermen, maar waarom zou je dat iemand anders laten doen als het over jouw leven gaat? Bescherm het zelf. Jij moet die hero zijn. Sta er voor open. Strip jezelf tot de essentie en vind zo die held in jou, zoals mij dat ook lukte. Wees niet bang. Als je de angst voorbij bent, is er alleen maar ruimte voor liefde.’

Luister naar Ninja en kijk naar de kunstwerken op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken