Freez, Edward James en La Réproduction Interdite

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 09-04-2021 09:04

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van Freez.

Soms zijn woorden gewoon woorden die rijmen volgens Freez. Je moet niet alles letterlijk nemen en zien voor wat het is zonder na te denken. Deze visie deelt Freez met de Britse poëet en kunstenaar Edward James. Dat is terug te zien in zijn kunstwerk: 'La Réproduction Interdite'

‘De aantrekkingskracht van elke kunst begint voor mij op een oppervlakkig, esthetisch niveau: je vindt iets mooi of niet. En mooi, dat vind elk werk van Magritte. De verstilling en hoe steriel de dingen zijn: prachtig. Kijk, van Vincent Van Gogh vind ik het verhaal boeiend. Ik las al zijn brieven, zijn correspondentie met zijn broer. Maar toen ik een keer met hooggespannen verwachtingen het Van Gogh Museum in liep om al die werken in het echt te zien, viel het mij een beetje tegen. Het raakte mij niet. Niet zoals een Magritte dat doet. Elk schilderij van hem zet mij tot nadenken. Ik heb me laten vertellen dat hij schildert om het onzichtbare zichtbaar te maken. Een prachtige missie. Dat raakt aan wat ik doe: met muziek het onverklaarbare laten rijmen.

In dit werk zie je de poëet Edward James. Hij kijkt in een spiegel, maar die spiegel reproduceert niet. Die spiegel kijkt niet terug. Je ziet gewoon de achterkant van zijn hoofd. Loop je in een museum langs dit schilderij, dan valt je dat misschien niet eens op. je ziet niet meteen dat dit beeld niet klopt. Het werk heet ook ‘Verboden te reproduceren’. Ik ben daar eens wat dieper ingedoken. Het gaat over een principe dat gebaseerd is op een theorie van Plato. Die zei: ‘Kunst is gevaarlijk ver verwijderd van de waarheid’. Daar herken ik me in. Als mensen mijn teksten heel letterlijk nemen of daar veel waarde aan hechten, vind ik dat wel eens moeilijk: het zijn soms ook maar gewoon woorden die rijmen.

Mensen zien iets en nemen het aan voor wat het is. Zonder daar verder over na te denken. Eindeloos fascinerend is dat. Magritte prikkelt je continue op dat vlak. Ook met dit schilderij. Het portret van Edward James is niet die persoon, maar een interpretatie van die persoon. Dus ja, kunst is gevaarlijk ver verwijderd van de waarheid. Het symboliseert voor mij dat je zelf moet nadenken. Iemand zegt iets, iemand vindt iets, iemand zingt iets. Je kunt dat mooi vinden, helemaal prima. Maar je kunt het niet één op één overnemen alsof het de waarheid is. Neem een ander schilderij van Magritte: ‘Ceci n'est pas une pipe.’ Ook zo’n mooi voorbeeld. Het is ook geen pijp, het is een schilderij van een pijp. Ga je nog een stap verder, dan zeg je: een schilderij van hoe iemand denkt dat een pijp er uit ziet. Die stappen, dat je op die derde gedachte komt, vind ik mooi. Dat is ook je taak als kunstenaar, om mensen net een paar minuten langer over iets na te laten denken.’ (Rick Blom)

Soundtrack
De soundtrack van La Réproduction Interdite volgens Freez: Dronken Vannacht, een single die oktober 2019 uitkwam: “Ze zullen zeggen dat ik narcistisch ben en verdwaald, ridiculiseer waar ik niet in geloof. Ze zullen zeggen dat ik drink, omdat ik vind dat onverschilligheid troost biedt tegen de dood’. Dat zijn de eerste vier regels van het tweede couplet van Dronken Vannacht. Ze, dat zijn mensen die niet goed kijken, maar meteen oordelen. En zo niet zien dat een pijp geen pijp hoeft te zijn.

Luister naar Strangers en kijk naar de kunstwerken op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken