Nona en King Robbo

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 06-04-2021 16:20

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van Nona.

Het werk van straatartiest King Robo verdient meer aandacht volgens Nona. De rivaliteit tussen Banksy en King Robo zorgde ervoor dat King Robo minder in de spotlights stond dan Banksy. Desondanks bleef King Robo bij zichzelf. Deze baldadigheid sprak Nona wel aan.

‘Toen ik net met muziek begon, speelde ik hier veel samen met Steve, een oude bluesgitarist die uit Engeland kwam. Hij was daar lang niet geweest en wilde weer eens terug. Ik ging met hem mee. We speelden op straat om geld op te halen en samen met wat ik in een coffeeshop in Eindhoven verdiende, kochten we tickets naar Londen. We zaten daar twee weken bij vrienden en familie van hem. Daar lopend in de wijk Camden zag ik allemaal werk van Banksy en andere street artists. Vond ik tof. Ik hou van graffiti en tags. Van die stijl. Ik ging me er meer verdiepen en vond de documentaire Exit through the Gift Shop die Banksy maakte. Die keek ik keer op keer. Op zo’n manier kunst beleven, op pad gaan, die werken buiten maken op straat, terwijl dat eigenlijk niet mag: het is zo vrij en zo uitgesproken. Heel cool.

Door die docu leerde ik Banksy kennen en dat vond ik vet, terwijl ik er daarna achter kwam dat hij eigenlijk veel nadoet van wat Blek le Rat, een Franse street artist, al veel eerder maakte. Dat vind je ook terug in de documentaire Graffiti Wars. Daarin zag ik het werk van King Robbo voor het eerst en kwam ik erachter wie hij was. Zo prachtig dat werk dat hij maakt. Die docu gaat over de strijd tussen Banksy en King Robbo. Daarin hoort je hoe die twee elkaar ontmoeten, ergens in een pub in Londen, waarbij Banksy het hele bestaan van King Robbo ontkent en later ook voortdurend diens werk overschildert. Ik ontdekte dat het helemaal niet eerlijk is hoe hij te werk gaat. Het gaf mij het gevoel dat King Robbo meer aandacht verdient, terwijl hij wereldwijd zwaar gerespecteerd is. Al ging het hem niet om roem of status of geld. Daarom vind ik hem zo down to earth en zo real.

Het is iets wat ik ook wel in mezelf herken. Ik ben in die zin wel koppig. Ik blijf bij mijn eigen ding. Ik loop mezelf niet voorbij en ga niet iets doen wat ik echt niet voel. Als je iets vanuit jezelf doet, wordt dat uiteindelijk ook wel erkend. Niet dat ik het daarvoor doe, ik zing en treed op omdat ik het leuk vind. Het is alleen maar winst als anderen dat ook vinden. Ik heb geen idee of dat anders wordt als je bekend wordt en mensen je gaan volgen. Ik heb zelf niet het idee dat dat met mij aan de hand is. Ik heb geen last van een verwachtingspatroon of druk op mijn schouders. Tuurlijk, ik heb meer dan zeshonderdduizend luisteraars per maand op Spotify en dat is veel, en dat is tof, maar het verandert voor mij niet in hoe ik mijn muziek maak. Ik sta nog steeds voor echtheid, vrijheid en creativiteit.

‘Zelf tagjes zetten, doe ik nu ook veel. Ik heb daarvoor allemaal van die pennen op Amazon besteld. En ik leer nu kalligrafie. Ik schrijf gewoon ‘Nona’. Of ‘Uden’. In van die tekenboekjes in allerlei verschillende lettertypes. En ook al schrijf ik honderd keer hetzelfde woord, het blijft interessant. Het geeft me rust en plezier. En het mag helemaal niet, maar soms doe ik dat buiten op straat ook even snel op een lantaarnpaal of op een verkeersbord. Superleuk. Zo chill, met zo’n lekkere dikke inktstift. Vet. Al zou ik ook wel heel graag weer naar Londen willen: gericht op zoek naar werk van King Robbo.’

Soundtrack
De soundtrack bij het werk van King Robbo volgens Nona, het nummer ‘Q&A’, haar nieuwe single die deze week verscheen: ‘Die track gaat erover dat ik honderdduizend vragen krijg over de dingen die ik doe. Dat boeit niet, vind ik soms. Ik hoef me niet altijd te verantwoorden. Dat past wel bij King Robbo: die gaat zijn eigen weg. Laat mij ook maar lekker gewoon doen wat ik doe.’

Luister naar Strangers en kijk naar de kunstwerken op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken