Bijles gitaaronderhoud met Guitar Tech Tips van Thomann

Zelf gitaar onderhouden aan de hand van video’s

Muzieknieuws 26-03-2021 08:03

Geef iemand een vis en er kan één dag gegeten worden. Leer iemand om te vissen en er is voor altijd genoeg te eten. Daar is vast ook een versie van die over muzikanten gaat. Als het aan Thomann ligt wel, want met Guitar Tech Tips leren ze ons om te vissen. In korte video’s op YouTube geeft Kris Barocsi een spoedcursus gitaaronderhoud, van het vervangen van je snaren tot het opvullen van je topkam.

Het af laten stellen of laten repareren van je gitaar kan een duur grapje zijn. En in het coronatijdperk is het ook nog eens lastig om een afspraak te maken, laat staan om je gitaar überhaupt naar de winkel te krijgen. Daarom kan het helemaal geen kwaad om jezelf het een en ander aan te leren. Wij zetten alvast een aantal lessen voor je op een rij.

Voordat we beginnen nog even dit: er is een bepaalde volgorde waarin je het beste kan werken als je je gitaar afstelt. Daar is een ezelsbruggetje voor dat de hoofd-meesterbouwer van de Fender Custom Shop gebruikt.
TRAIN:
Tune (stemmen)
Relief (juiste kromming van de hals)
Action (de afstand tussen de onderkant van de snaar en de frets)
Intonation (de intonatie)
en niet te vergeten Noodle, want je moet altijd testen wat het resultaat is.

Reinigen
Het schoonmaken van je gitaar is bijna net zo simpel als het schoonmaken van de rest van je huis. Niet verrassend dat het er ook bijna net zo vaak, of misschien wel vaker, doorheen schiet.
Het verschil met de ‘normale’ schoonmaak, is dat je goed moet weten welk product je waarvoor moet gebruiken. Dus geen schuursponsjes of bleek, maar microvezel en citroenolie. Zorg dat je van te voren goed weet van wat voor hout je gitaar is, wat voor finish erop zit en wat voor snaren je gebruikt (als je die ook schoon wil maken).

Je brug afstellen
Het afstellen van je brug is een van de belangrijkste dingen om zelf te kunnen doen. Je hebt er geen speciaal gereedschap voor nodig en er zijn geen grote gevolgen als het een beetje mis gaat. Dat lage risico staat tegenover een groot verschil in speelplezier en de bespeelbaarheid van je gitaar.

Hoogte van pick-ups
Als het je nét niet lukt om het geluid uit je gitaar te krijgen dat je zoekt, is het een idee om te spelen met de hoogte van je pickups. Het is niet moeilijk om te doen en je hebt alleen een passende schroevendraaier nodig. Zet ze bijvoorbeeld schuin omhoog, voor meer output van je hoge snaren. Let er wel op dat je geen problemen krijgt met intonatie, dat kan optreden als je de pick-up te ver omhoog zet.

Intonatie
Het wordt vaak vergeten, maar een goede intonatie maakt een wereld van verschil. Het is niet perse gemakkelijk, maar als je weet wat je doet kan het prima zelf. Ook hier heb je geen speciaal gereedschap nodig. Het is wel erg belangrijk dat je gitaar helemaal goed is afgesteld. Dat kan een expert voor je doen, maar voor wie het aandurft heeft Thomann daar ook video’s voor.

 

Losse output plug
Het is misschien wel de grootste frustratie onder gitaristen: een losse output plug. Iedereen komt het wel een keer tegen. Gelukkig kan je het zelf oplossen, maar dan moet je wel weten wat je doet voordat je per ongeluk met een aantal losse kabels in je handen staat. Zeker als de plug aan de binnenkant los zit moet je goed opletten. Voor akoestische gitaren heb je wel een speciale hengel nodig. Het is het waard om te overwegen om het aan een expert over te laten.

Nog veel meer afleveringen in de serie Guitar Tech Tips volg je op het Youtubekanaal Thomann's Guitars & Basses

zoeken
zoeken