Radar Love Dag - Eerbetoon aan Golden Earring - vandaag om 17.15 uur

Cesar Zuiderwijk over de totstandkoming van Radar Love

Muzieknieuws 11-03-2021 12:39

Met de aankondiging dat Golden Earring gaat stoppen nog vers in het geheugen, wordt de verjaardag van gitarist George Kooymans op een speciale manier gevierd. Donderdag 11 maart 2021 is uitgeroepen tot 'Radar Love Dag'. Om 17:15 uur precies wordt het nummer in het hele land op verschillende manieren geëerd. Cesar Zuiderwijk vertelt ons in dit artikel over de totstandkoming van Radar Love.

Zo hebben bijna alle radiostations aangekondigd dat ze de superhit zullen draaien. Radio Veronica laat daar een Golden Earring top 10 aan voorafgaan. Radio West staat de hele dag in het teken van de band, met ieder uur een nummer van Golden Earring. In het programma West Komt Thuis komt een compilatie van covers aan bod.

Radar Love live vanuit Q-Factory
Q-Factory Amsterdam, het gebouw waar onze redactie gevestigd is, doet mee met een all-star liveband, bestaande uit Eva Simons (zang), David Hollestelle (gitaar), Jack Pisters (gitaar), Koen Herfst (drums) en Jaimie van Hek (bas). Het optreden zal niet in een lege zaal, maar op van buiten af zichtbare locatie in het pand plaatsvinden.

Klokkenluiders
Door het hele land vertolken ook klokkenluiders Radar Love vanuit kerken en andere gebouwen met klokken. Het Zuiderparktheater in Den Haag zet de speakers buiten. Het openluchttheater licht vlakbij de Hulshorststraat, waar George Kooymans geboren is en opgroeide. 

In het Limburgse Geleen werd zelfs een orgel op het dak van het gemeentehuis gehesen. 

Het nummer Radar Love is de grootste hit van de Golden Earring. In 1973 stond het drie weken op plaats één van de Top 40. Dankzij het liedje kan de band rekenen op een positie in de Top2000 sinds de start in '99, met als hoogtepunt plaats twaalf in 2004. Het nummer is ontelbare keren gecovered en kreeg in de VS nog eens extra bekendheid als muziek achter een Budweiser reclame.

Radar Love heeft ook een eigen website: radar-love.net, waarop de hele geschiedenis van het nummer te vinden is.

Cesar over Radar Love
In een interview met Slagwerkkrant vertelde Cesar Zuiderwijk over Radar Love het volgende: 'Bij mij staat altijd nog dat lijstje van Felix Meurders op de kast. Een opgeblazen kopietje uit de krant. Hij schreef: “Als die jongens zó gaan beginnen, met dat soort muziek, dan kunnen ze het wel vergeten!” Haha!

‘We hebben de basis van Radar Love opgenomen in de Honingstraat in Hilversum. Met dat koperen drumstel. Nou ja, koper, het was een rood drumstel bekleed met messing platen. Een Ludwig. Die opnames zijn eigenlijk heel improviserend gegaan. We hadden eerst demo’s gemaakt in de Soundpush Studio’s. Ik weet nog dat Rinus zei dat het wel lekker zou zijn als er een mooi intro bij zou zitten. Nou, daar kwamen de klappen hoor.

‘Ik sta er natuurlijk niet bij als componist. Maar ja, je doet allemaal je dingetje hè. Ken je Highway Star van Deep Purple? Waar Ian Paice doorslaat op z’n snare? Waarom doe ik dat niet in een shuffle, bedacht ik me. Dat zijn zo van die hersenschimmen die doorwerken in wat je speelt op zo’n moment.

‘We hebben het een keer of tien gespeeld. Op de take die het uiteindelijk geworden is, kun je horen dat we op een gegeven moment echt niet meer weten wat we moeten doen. Bij het begin van dat tussenstuk doe ik dan maar even ting ting ting ting, wat helemaal niet mijn ding is. Het is net of er een jazzdrummer aan de gang is, haha! Maar het was eigenlijk meer van “what the fuck gaan we nou ook alweer doen?” En daarna valt de band gewoon goed in.

‘Het is één aaneengesloten track; er werd toen niet gehannest met tape knippen en zo. En dan wordt zo’n nummer als geniaal gezien. Nou ja, de meest geniale dingen zijn vaak een gevolg van toeval of samenloop van omstandigheden. Maar ik vind het rammelen als de pest, als ik er nu naar luister. Sjesus, het is helemáál niet strak. Maar het heeft gewoon z’n charme. Dat is hetzelfde met dat middenstuk met die toms. Dan denk ik: wat doe ik daar nou toch? En dan sta je toch even later als beste band van de wereld in de Engelse NME.’ aldus Cesar!

Met dat relaas in het achterhoofd, geniet vandaag van Radar Love! 

zoeken
zoeken