Janne Schra, Gaston de la Touche en Pardon en Bretagne

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 08-03-2021 12:30

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van Janne Schra.

In de rubriek Pop Art vertellen muzikanten over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. In deze aflevering Janne Schra, oud-zangeres van Room Eleven en beter bekend als Schradinova, over het werk van Franse schilder Gaston de la Touche.

“In 2010 was ik in Chicago op uitnodiging van een magazine dat mij daar in die stad wilde interviewen en fotograferen. Een snoepreisje, fantastisch. Maar ik zat helemaal niet lekker in mijn vel. Ik was net gestopt met Room Eleven, de band waar ik succesvol mee was, waarmee ik tourde in binnen- en buitenland, waarmee ik albums maakte die platina haalden en goud, maar waar ik niet meer in kon groeien. Ik wilde solo dingen doen, maar voelde me verloren, daar in Chicago. Ik voelde me alleen. Ik wist dat ik niet meer terug kon naar die band en was onzeker over wat ik moest gaan doen. Ik wist alleen dat ik vooruit moest.

‘Pardon en Bretagne’
Tijdens die reis bezocht ik het Chicago Art Institute. En normaal wordt ik niet zo snel geraakt door een schilderij, maar dit werk deed dat wel meteen. Ik werd er helemaal ingetrokken. Het lijkt op een lampionnenoptocht waar je als kind bij had willen zijn. Wat je ziet is een groep Bretonse vrouwen die op pelgrimage gaan. Ze hebben witte kapjes op en houden kaarsen in hun hand, een beeld van hoop. Ze worden geleid door de vrouw met kind op het witte paard. Een vrouw met een missie. Ze straalt rust uit. Daadkracht. Ze heeft een natuurlijk overwicht en lijkt precies te weten welke route de vrouwen moeten volgen. Samen lopen ze in de schemering met hun hoofden afgewend van de toeschouwer de nacht in. Sowieso een mooi tijdstip van de dag. Als ik auto rijd en ik zie de schemering en de lichtjes van de stad die een duel aangaan met het verdwijnende zonlicht, dat magische moment, dan treed ik bijna buiten mezelf en zijn alle dagelijkse beslommeringen uit mijn hoofd verdwenen.

Rituelen
Als ik naar dit beeld kijk, voelt het als het aanbreken van een nieuwe tijd. Een tijd waarin vrouwen op de voorgrond staan en steun bij elkaar vinden. Je ziet het op dit schilderij: de vrouwen doen dit samen. Ze lijden samen en hebben een gezamenlijk doel. Het sterkt mij daardoor zelf stappen te maken. Het is misschien ook een hang naar rituelen die echt betekenis hebben. Rituelen waarin we samenhang kunnen vinden en waarin we met elkaar kunnen afzien. Rituelen die bloed, zweet en tranen kosten om daar kracht uit te putten en je op het rechte pad te houden of waardoor je verdriet achter je kunt laten, de blik gericht op vooruit. Dat soort rituelen bestaat bijna niet meer en is ingeruild voor het kopen van spullen of je volvreten. Dat werkt niet. Niet voor mij. Het is leeg. En kan nauwelijks inspireren als je op een tweesprong staat, zoals ik stond toen ik in Chicago was en dit schilderij zag. Er zou een revival moeten komen. Nieuwe rituelen. Want we zouden zoveel meer kunnen. Echt samen komen. Met anderen trefzeker een kant op lopen, zoals op dit schilderij. Lange wandelingen met blaren op de voeten. En daarna pas dat eten.” (Rick Blom)

Soundtrack
‘Pardon en Bretagne’ van de Franse schilder Gaston de la Touche is het favoriete kunstwerk van zangeres Janne Schra. ‘Het wijst de weg vooruit, als het aanbreken van een nieuwe tijd’. Half maart brengt Schra met Janne & de Vogels haar nieuwe album uit.

Luister naar Numbers op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken