Peter te Bos, Chiharu Shiota en The Soul Trembles

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 26-02-2021 08:02

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van Peter te Bos.

In de rubriek Pop Art vertellen muzikanten over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. In deze aflevering Peter te Bos, zanger van de garagepunkband Claw Boys Claw, over het werk van de japanse installatiekunstenaar Chiharu Shiota.

“Het is 2019 als ik op vakantie ben in Japan. Daar ontdek ik het werk van Chiharu Shiota pas echt. In Tokio is een tentoonstelling van haar in het geweldige Mori Art Museum met de titel ‘The Soul Trembles’. Ik erheen, want een vakantie is pas geslaagd als je een paar goede exposities hebt gezien. 

Ik loop het museum in via een soort voorportaaltje met wat kleine tekeningetjes van Shiota. Daarna kom ik in een ruimte met twee installaties. Wow, denk ik. Wat is dit? Ik zie rode draad van wol dat leidt naar een soort skeletten van bootjes die her en der in de ruimte staan. En een installatie met tientallen stoelen en een piano, ook helemaal ingepakt, maar dan met zwart draad. Alsof het een levensgrote houtskoolachtige 3D-tekening is die daar in die zaal hangt. De grootte van de ruimte is bijna niet in te schatten. Ze wordt in beslag genomen door al die draden die van hot naar her lopen. Wat ik zie, is niet te bevatten. Overdonderend is het.

Het is mooi hoe Shiota het publiek in deze installaties meeneemt. Ik sta niet zomaar naar iets te staren, ik kan er tussendoor lopen. Ik word opgenomen door dat web van draden. Het houdt me gevangen. Ik word er onderdeel van. Terwijl ik door de ruimte loop, laat ik het op me inwerken. Dan ga ik de zaal uit. Ik moet echt even op adem komen. Daarna ga ik weer terug om nadrukkelijker te kijken hoe Shiota dit in godsnaam heeft gemaakt. Alleen of met een team? En als er mensen hebben geholpen, hoe weten zij dan hoe die draden gespannen moeten worden? Hoe simpel het idee ook is, de uitwerking is fantastisch. Dit is zo oorspronkelijk, ambachtelijk en breekbaar tegelijk. Maar ook zo mooi, krachtig en schreeuwend dat ik er stil van word. (Rick Blom)

Soundtrack
De Soundtrack van The Soul Trembles van Chiharu Shiota volgens Peter te Bos: Als ik het museum verlaat ben ik gelukkig. In mijn zak zit mijn telefoon. Daarop heb ik, toen ik in de rij voor deze expositie stond, een liedje half gesproken en gezongen. Het heet ‘The Stone Trembles’ in plaats van ‘The Soul Trembles’, zoals de tentoonstelling van Shiota. Het kwam ineens bij me op. Dat nummer verschijnt binnenkort op onze nieuwe plaat. Zo werkt dat dus als je door kunst aangestoken wordt - en dan was ik nog niet eens binnen.”

Luister naar Numbers op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken