Album van de Week: Rats On Rafts

Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths

Muzieknieuws 29-01-2021 11:35

Het derde album van de Rotterdamse garage/new wave-band Rats On Rafts vertelt een aaneengesloten verhaal. Nog steeds zijn hun puntige lijnen gedrenkt in gruizigheid en spring reverb, maar ze zijn allerminst bang om catchy te klinken.

Verschillende muzikale intermezzo’s linken de nummers aan elkaar. Om de luisterervaring compleet te maken, benadrukt de band dan ook om de hele plaat van voren - als een aaneengesloten verhaal - naar achteren te luisteren.

Het album, dat ze een welhaast onmogelijk lange titel gaven, gaat over hun belevenissen als band gedurende de afgelopen periode, waarin ze veel tourden.  Deze plaat bevat wellicht de meest toegankelijke muziek van de band tot nu toe. Zou hun Japanse support-tour met Franz Ferdinand in 2018
daar iets mee te maken hebben? 

Rats on Rafts' sessie op ESNS 2021!

Ook interessant: dit is de eerste plaat die de band - volledig analoog - opnam in hun eigen Kurious Recording Studio. Deze studio (annex repetitieruimte, annex hangout) bouwden ze eigenhandig geduredende de afgelopen twee jaar. In de aankomende editie van Musicmaker (#481, eind februari in de winkels of op de deurmat) staat hierover een uitgerbeid interview met frontman David Fagan over. 

"We besloten om er maar meteen de schouders onder te zetten; we wilden een zwevende live-room, een control room én een ruimte waar we met z’n allen op een bank kunnen zitten", vertelt David. "We wisselden het repeteren en demo’s maken af met het bouwen aan de studio; twee keer per week repeteren en één dag klussen. Soms moesten er meerdere dagen geklust worden." 

Foto: Een kijkje in de control room van hun zelfgebouwde, volledig analoge Kurious Recording Studio te Rotterdam. 

"
Een van de belangrijkste onderdelen van ons opnameproces is de zoektocht naar hoe we de sound en energie die we oproepen in de oefenruimte, juist op band krijgen. Steriliteit gooien we graag overboord. (...) Als de basis eenmaal goed op band staat, voegen we er dingen aan toe waardoor het meer wordt dan alleen een live-registratie. In het nummer Tokyo Music Excperience zitten bijvoorbeeld een achterstevoren-drumtrack en constante gitaarloop. Het mag bij ons behoorlijk experimenteel worden, als het maar organisch en uitgebalanceerd is."

zoeken
zoeken