Lakshmi, Tracey Emin en Northern Sky

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 22-01-2021 16:34

Pop Art, ofwel kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Vandaag publiceren ze de keus van Lakshmi.

Lakshmi staat enorm in de belangstelling momenteel door haar deelname aan Wie is de Mol. Vanavond weer een uitzending!

Ook lanceert ze net vandaag haar nieuwe fanplatform Only for the Wicked. Lakshmi: Ik zie jullie tegenwoordig minder, ik kan geen concerten meer geven en merk dat ik dat ontzettend mis. Daarom heb ik nu een club opgericht waardoor ik makkelijker contact kan houden, kan spelen voor publiek en waar je kan zien wat ik allemaal uitspook. Ik heb superveel zin om allemaal speciale dingen te maken, vóór jou en mét jou.’

Onlangs was Laksmi ook te gast om een sessie op te nemen voor onze Aquarium Sessions. Kijk hier: 

De website Nederland Unlocked sprak met Lakshmi voor een nieuwe aflevering in hun serie Pop Art, waarvan Musicmaker partner is.

More of You van Tracey Emin
Hét kunstwerk voor Lakshmi is ‘More of You’ van Tracey Emin. Lakshmi: ‘Dit werk roept mijn naam. Alsof ze het voor mij maakte. Ze heeft het snel getekend. Het was zo urgent dat het eruit móest. Tenminste, zo voelt dat als je ernaar kijkt. Precies zo schrijf ik mijn nummers. Dat móet eruit. Daarom pakt dit werk me zo.

‘Ik ben vaak in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Als je daar naar binnen loopt, zie je zo ongeveer als eerste een werk van Tracey Emin hangen: een roze hart met daarin een tekst met mooi gevormde letters van neon: ‘You forgot to kiss my soul’. Nooit nam ik de moeite om te kijken van wie dat werk is. Tot ik begin dit jaar in New York was, waar ik op gebouwen telkens teksten zag, die kennelijk ook van Enim waren. Ik zocht haar op, gewoon op Google. En toen zag ik dit werk. Precies dit beeld: ‘More of You’ en werd meteen gegrepen.

Rauw
‘Het is een simpel beeld. Een vrouw met een donkerblauwe schim om haar heen. Waterverf denk ik, of acryl. Ze is wakker, ligt naakt en alleen op bed. Kwetsbaar. Het roept eenzaamheid op. Hartepijn. Onmacht. Het lijkt alsof op de plek van die schaduw ooit iemand lag. Een geliefde. Een duistere schim uit het verleden. Nu is er leegte. Als na een waargebeurde nachtmerrie. Het beeld roept een verlangen op dat niet wordt vervuld. Het verlangen naar een persoon. Die vrouw op dat bed lijkt gepijnigd en gekweld door het gemis. Het is rauw en het is echt. Ik ben daar vatbaar voor.

Dramatisch
‘Eenzaamheid en melancholie; ik voel me daar één mee. Ik heb snel heimwee, al weet ik vaak niet wat het gemis is. Dat gevoel krijg ik bij dit werk. Instant herkenning is het. Het lijf heeft geen gezicht en het is een vrouw, dat maakt het nog makkelijker om mezelf erin te zien en me aan dat beeld te spiegelen. Ik las er ooit dit over: ‘het verpersoonlijkt de doffe pijn van eenzaamheid, de complexiteit van verlangen en de bitterheid en de pijn van gescheiden zijn en verlies.’ Mooi, vind ik dat. Ik ben nou eenmaal dramatisch aangelegd.

Verlangen, heimwee, gemis
‘Boven mijn piano hang ik dingen op die mij aanspreken. Beelden. Teksten. Een plaatje van dit werk ‘More of You’. Het heeft nooit direct invloed op de muziek die ik maak. Maar het doet iets met me. Het werkt door in wat ik doe. Sommigen van mijn liedjes passen daar goed bij. Het raakt ook aan het thema van mijn voorstelling ‘Huidhonger’. Dat gaat over verlangen, heimwee en gemis.’ (Rick Blom)

Bekijk het werk op de site van Nederland Unlocked. Klik hier.

Soundtrack
De soundtrack van More of You volgens Lakshmi: Northern Sky van haar album Siren: ‘Dat nummer gaat over het willen houden van iemand, maar die liefde onbedoeld kapot maken. Over de onmacht om dat terug te draaien. Het refrein in dat nummer is een en al terugblik naar hoe het was en hoe het had kunnen zijn.’

Luister naar Northern Sky op Nederland Unlocked. Klik hier.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken