Jack Poels, Flora en Hartevrouw

POP ART: Muzikanten over hun favoriete kunstwerk - en de soundtrack die daarbij hoort.

Muzieknieuws 10-01-2021 11:36

Pop Art, ofwel de kunst die popmuzikanten inspireert. De website Nederland Unlocked is een serie begonnen waarin muzikanten vertellen over hun favoriete kunstwerk en de soundtrack die daarbij hoort. Ze trappen af met Jack Poels: Flora en Hartevrouw. Musicmaker is partner van Pop Art.  

‘Flora’ van Ramon Casas y Carbo is het favoriete kunstwerk van Jack Poels, zanger van Rowwen Héze en inmiddels ook druk bezig met een solocarrière. Na zijn solo debuutalbum van maart vorig jaar en de single ‘Straks’ van december 2020 komt nu een nieuw single uit: Hartevrouw.

Het schilderij ‘Flora’ is te zien in het Museum van Schone Kunsten in Havana, Cuba – en nu natuurlijk op de site van Nederland Unlocked. Daar kun je ook de videoclip van Hartevrouw zien.
Hier op Musicmaker.nl lees je het interview met Jack Poels waarin hij het mooie verhaal over Flora en Hartevrouw vertelt.

Jolanda
‘Dit schilderij laat de hele kamer blozen’, zegt Jack Poels. ‘Het hangt boven ons bed. Het bed van Jolanda en mij. Jolanda, die ik vijftien jaar geleden leerde kennen. Het was een maandagavond, we speelden met Rowwen Hèze in Carré. Ik was gescheiden en mopperde mezelf eigenlijk al anderhalf jaar door het leven, toen ik in de zaal, vooraan op de eerste rij, een vrouw zag zitten. Je weet niet hoe het werkt, maar ik wist: met haar word ik oud. Op het einde van dat optreden liepen wij met onze instrumenten de zaal in. Ik keek haar aan en het was gebeurd. We raakten elkaar, dat voelde ik. Na de show reden we terug naar Limburg. Ik wist haar naam niet, had geen contactgegevens, niets. Ik hoopte dat ze een reactie zou achterlaten op onze website en checkte elke dag een paar keer of er bericht was van haar. Een teken van leven. Een poging tot contact. Maar er gebeurde niks. Ik had die vrouw gezien, haar ogen gezien, gezien hoe ze naar me keek, maar het bleef stil. En toen ineens, na dagen, verscheen er een bericht. Ze schreef: ‘Eén seconde in jouw ogen en alles is gezegd.’

Havana
‘Drie jaar geleden ben ik met Jolanda, inmiddels al jaren mijn vrouw, op Cuba. Iedereen zei: als je erheen wilt, moet je dat nu doen, nu het land zijn karakter nog heeft. Prachtig, was het. Jolanda en ik bleven vooral in Havana en daar bezochten we het museum van Schone Kunsten. Of we nou in Ierland, Schotland of op Cuba zijn: we lopen altijd een museum binnen, waar we ook zijn. Ieder in z’n eigen tempo. Jolanda leest elk bijschrift bij elk schilderij of kunstwerk. Ik ga eerst snel alle zalen door, onthoud wat mij raakt en loop dan terug om die werken nog eens goed te bestuderen. Ik verwachtte er eigenlijk niet al te veel van, daar in dat museum, maar ineens stond ik voor dit schilderij van Ramon Casas y Carbo. Zo prachtig. Die gloed over het gezicht, die blik van die vrouw met de naam Flora, die is niet normaal. Ik liep naar Jolanda om te vertellen dat ik één werk, daar ergens in een hoek, geweldig vond. ‘Die met die liggende vrouw?’ vroeg ze. Zij had het dus ook gezien.

Alles klopt
Terug in Nederland had Flora zich een plekje in mijn hoofd genesteld. En toen wij iets moois in de slaapkamer wilden hebben, waren Jolanda en ik er eigenlijk wel meteen uit. Het schilderij hangt nu in reproductie boven ons bed. Drie, vier keer zo groot als het origineel. Ik sta ermee op en ik ga ermee slapen. Het zijn steeds weer die ogen, zo doordringend en met een zweem van seks er omheen. Er spreekt een verleiding uit, alsof er iets te gebeuren staat. Ongelooflijk zoals die blik getroffen is door de schilder. Zelden zag ik dat eerder. Harrie Schreinemachers, een kunstschilder uit Venray die mij leerde schilderen, loodste mij in musea langs werken van allerlei kunstenaars en wees me op slordigheidjes en opvallende dingen. Met die ogen kijk ik nu ook een beetje naar kunst. Als bijvoorbeeld het perspectief niet klopt, valt me dat meteen op. Maar verdomd, aan dit werk klopt alles.

Brief
Ongeveer een half jaar geleden ontdekte ik ineens dat de vrouw op het schilderij een brief in haar linkerhand heeft. Een brief met een verhaal dat we niet kennen. Wie weet wat daarin staat. Misschien is het van haar geliefde, die na hun ruzie schrijft dat hij toch bij haar terugkomt. Of nee, nog mooier: dat ze verliefd is op iemand en die liefde bevestigd krijgt. Iets dergelijks moet haast wel in de brief staan die Flora op het schilderij in haar handen houdt. Het doet me denken aan vijftien jaar geleden, toen Jolanda mij via onze website een teken van leven gaf. Dat dierbare moment waarop je zo’n bericht leest en er ineens contact is met degene van wie je zo verschrikkelijk graag een teken van leven krijgt. Zo kijkt zij. Dat gelukzalige in haar blik, die opwinding, dat voelde ik toen ook. Ook mijn wangen bloosden, toen ik de regels las die Jolanda had geschreven en ik wist: alles keumt good.”

Hartevrouw
De soundtrack van Flora van Ramon Casa y Carbo volgens Jack Poels: Hartevrouw, de nieuwe single van het album II dat 26 februari dit jaar verschijnt: “Als ik zo’n werk als ‘Flora’ heb gezien, weet ik op dat moment nog niet precies wat dat gaat betekenen, maar ik voel wel dat er een soort lichtheid in mij komt. Dat ik iets heb gezien dat een vervolg krijgt. Ik liep daar in Havana het museum uit met een soort gelouterd gevoel. Het was al zo’n fijne vakantie, met veel muziek en geweldige mensen, en dan was dit, die blik van Flora, de kers op de taart. Ik heb uiteindelijk een schilderij gemaakt dat geïnspireerd is op dit werk. En ik maakte een liedje. Beide komen samen in de videoclip van het nummer Hartevrouw. Het gaat erover dat ik me erbij neerleg dat ik en de vrouw op het schilderij nooit iets zullen hebben. Jij bent het schilderij en ik sta hier. En hoewel we nooit iets samen zullen hebben, zullen we altijd samen zijn.” (Rick Blom)

Ga naar Nederland Unlocked om het schilderij ‘Flora’ en de videoclip van Hartevoruw te zien.

Nederland Unlocked is een online magazine dat verrassende verhalen vertelt over kunst en cultuur. Met onze art zoom video’s en kunstblogs inspireren ze de sitebezoeker om even stil te staan bij alle bijzondere verhalen die ons land rijk is en deze kunstwerken zelf te gaan ontdekken.

zoeken
zoeken