Nieuwe vocal processor van Boss gelanceerd - de VE-22

Effecten, harmonieën, autotune, loops en meer

Merknieuws 04-03-2024 11:21

Boss heeft zich opnieuw gestort op vocal processing. Op de NAMM Show in januari brachten ze als opvolger van de VE-20 de VE-22 Vocal Performer uit, een multi-effectprocessor die je zang op het podium en in je homestudio enorm kan ondersteunen met allerlei effecten. Loopt naar keuze op batterijen of lichtnet, dus is overal inzetbaar.

Naast de gebruikelijke features als compressor, EQ, de-esser, reverbs en delays kan de VE-22 er ook voor zorgen dat je ‘in tune’ blijft met het auto-pitch algoritme, en daarmee kan je bovendien autotune-effecten genereren. Met de VE-22 heb je ook de beschikking over distortion, lo-fi, modulatie en andere stemvervormers, dus de ruimte voor creatieve manipulatie is aanzienlijk.

50 presets zijn kant-en-klaar geprogrammeerd en je kan zelf 99 voorkeuzes instellen, die je kunt gebruiken om je eigen setups op te slaan. Je kunt dan snel tussen schakelen tijdens een optreden.

Je eigen backing vocals
Met de harmonie- en verdubbelingsfuncties wek je de illusie dat je met backing vocals zingt. Via de knoppen op het voorpaneel kun je de toonsoort van het nummer instellen, de voicing van de harmonieën aanpassen en diverse andere instellingen wijzigen.


Met de hand of met de voet
De interface is ontworpen om intuïtief te zijn. De knoppen die we noemden zijn multifunctioneel en kunnen worden gebruikt om snel door de Harmony-, Effect- en Echo-secties te navigeren, en je kunt bijhouden wat er gebeurt via het kleurendisplay en de knop-LED's. De aanpasbare schakelaars kunnen zowel met de voet als met de hand worden bediend en als je de VE-22 op de vloer gebruikt, kun je een expressiepedaal of externe voetschakelaars aansluiten voor nog meer controle.


Geschikt voor elke microfoon
Aan de voorkant van het apparaat zit een XLR-ingang en voorversterker, die zowel podium- als condensatormicrofoons aan kan. Dankzij de high/low gain switch, microfoongevoeligheidsregeling en de niveaumeter kun je de ingang geschikt maken voor vrijwel elke microfoon. Verdere aansluitmogelijkheden zijn USB-C (voor computeropnames), een analoge aux ingang (voor het aansluiten van een smartphone of ander afspeelapparaat) en een hoofdtelefoonaansluiting. Er zijn twee XLR uitgangen die geconfigureerd kunnen worden voor stereo, dual mono, of wet/dry functie.


Ook om loops mee te maken
Als je met ideeën wilt experimenteren of er een interessante draai aan wilt geven, is er ook nog een ingebouwde looper.

Het goede nieuws is dat de VE-22 Vocal Performer vrijwel direct verkrijgbaar is voor rond de 370 euro. (Ben Rogerson)

Meer informatie vind je op de Boss website.

zoeken
zoeken