De wonderbaarlijke historie van muziekwinkel Thomann

Nu 70 jaar in Treppendorf - Jubileumacties!

Merknieuws 01-03-2024 09:20

Zeventig jaar geleden ontsproten uit het brein van Hans Thomann senior: een piepkleine muziekzaak in minidorp Treppendorf in Midden-Duitsland, groot gemaakt door Hans Thomann junior, die in internet de uitdaging zag en Thomann tot ’s werelds grootste webwinkel maakte. Vandaag bestaat Thomann 70 jaar. Gefeliciteerd!

Jubileumaanbiedingen
Thomann viert haar jubileum met tal van aanbiedingen en speciale limited modellen tussen vandaag en eind september, een aantal de volledige periode en daarnaast elke maand een beperkt aantal de eerste 10 dagen van die maand.

Omdat we weten dat muzikanten altijd weer gevoelig zijn voor koopjes, verwijzen we meteen maar naar die aanbiedingen voordat we de historie van Thomann verder bespreken in dit artikel. Maar neem ook daar even de tijd voor, want dat is wel een heel interessant verhaal!

Klik hier om naar de 70 jaar Thomann aanbiedingen en speciale modellen te gaan.

Hierboven een aantal van de permanente aanbiedingen, in totaal 116 stuks. Scrollen maar! Een aantal van de in totaal 45 aanbiedingen op de foto hierboven die de eerste 10 dagen van de maand gelden. Ieder maand tot en met september lanceert Thomann een flink aantal aanbiedingen die de eerste 10 dagen van de maand beschikbaar zijn. 
Het verhaal van Musikhaus Thomann

Als je Treppendorf, 200 km van Frankfurt, binnenrijdt zie je boerderijen, een paar huizen en een heel groot terrein met hangars, groot genoeg om vliegtuigen te herbergen. En véél DHL-opleggers. De vader van huidige eigenaar Hans Thomann is ooit hier begonnen met een kleine muziekwinkel. Die is er nog steeds, en bepaald niet klein. In een spannend kruip-door-sluip-door zijn alle afdelingen ruim van voorraad en personeel voorzien. Maar de kern van het bedrijf is toch honderd meter verderop gesitueerd. Een honderd procent geautomatiseerd, of beter gezegd: gerobotiseerd magazijn, met tienduizenden goederen op voorraad die via een ingenieus, aanvankelijk zelf ontworpen systeem naar de inpakband gaan, op zo’n manier dat als je een versterker, snaren en een gitaarboek bestelt, alles in één verpakking terechtkomt.

Online sinds 1996
Internet werd bijna 30 jaar geleden geïntroduceerd aan het publiek. Sindsdien is de wereld veranderd en zo ook de muziekbusiness. Eén jaar na de internet-introductie in 1995 was muziekwinkel Thomann uit het Duitse Treppendorf online. Thomann noemt zichzelf in het persbericht over het 70 jaar jubileum de grootste muziekwinkel van Europa. Maar ze zijn daarmee bescheiden want ze zijn ook nog eens grootste webwinkel ter wereld in muziekinstrumenten en alles wat daarbij hoort. Al met al heeft de webwinkel-aanpak van Thomann geresulteerd in een enorme omzetgroei, die met name van 2004 tot 2010 toenam van 100 naar 400 miljoen euro, rond 2015 boven de 600 miljoen uitkwam en momenteel boven de miljard. Thomann heeft 1500 werknemers in dienst en heeft een klantenbestand van 18.350.000 muzikanten opgebouwd.

De eerste synthesizers
In de jaren vijftig en zestig waren er slechts een handvol huizen - waaronder de Thomann boerderij - met veehouderij en landbouw in Treppendorf. In 1954 besloot Hans Thomann Senior zijn baan als reizend muzikant op te zeggen en zijn eigen muziekbedrijf op te zetten. Daarnaast bleef hij zorgen voor de familieboerderij en studeerde hij trompet.

In de loop der jaren werden steeds meer woonruimtes van de Thomann-boerderij omgebouwd tot tentoonstellings- en verkoopruimtes en Hans Thomann senior had al naam gemaakt voor zichzelf. Het assortiment groeide gestaag: het was de glorieuze tijd van orgels, gitaren en de eerste synthesizers. Als jonge jongen mocht Hans Thomann junior al in de winkel werken en zijn eerste deals sluiten.

Na 36 jaar bedrijfseigenaar te zijn geweest, heeft Hans Thomann senior in 1990 afscheid genomen van het bedrijf. Hij werd vervangen door de oudste zoon, Hans Thomann junior, die het bedrijf nog steeds leidt. In 1996 was Thomann de eerste muziekretailer in Duitsland die een eigen website lanceerde. Een jaar later werd het toenmalige grootste postorderbedrijf voor muziekinstrumenten Roadstar overgenomen waarmee het klantenbestand verdubbelde naar 100.000. De grote vlucht was begonnen.

Lokaal in Treppendorf
Terwijl andere bedrijven destijds de trend volgden om callcenters uit te besteden aan lageloonlanden, wilde Thomann lokaal blijven. Customer Service werd in Treppendorf opgezet. Vanaf 2003 kwamen daar een logistiek centrum, een containermagazijn, een kantoorgebouw van vier verdiepingen en nieuwe showrooms bij. In 2006 werd een nieuw voorraadmagazijn gebouwd. Daarna volgden een nieuw servicegebouw met amfitheater, een winkelverbouwing (2014) een eigen restaurant en het nieuwe logistieke en expeditiecentrum in 2017. In 2022 is naast het vorige administratiegebouw een statig nieuw gebouw opgetrokken met meer kantoorruimte, vergaderzalen en ruimte voor Customer Service, met meer dan 300 medewerkers uit ongeveer 20 verschillende landen. Ook kwam er een nieuw gebouwencomplex voor het marketingteam, met drie videostudio's. Hans Thomann is momenteel van plan de fysieke winkel op de hoofdlocatie in Treppendorf uit te breiden van 5200 m² naar 10.000 m².  

De fysieke winkel
Toen wij met onze redactie voor het eerst Thomann in Treppendorf bezochten waren we verrast over het feit dat naast de vele hangars en kantoren ook de oude winkel nog bestaat. En niet zomaar ween winkel: uitgaande van dat allereerste winkeltje zijn tal van huizen opgekocht en is een kruip-door-sluip-door ontstaan met ongeveer alles op muziekgebied uitgestald. Het is even reizen, maar dan krijg je ook wat! 

70 jaar Thomann aanbiedingen
Het jaar 2024 markeert het 70 jaar jubileum. Voor het jubileumjaar heeft Thomann een aantal activiteiten gepland, waaronder exclusieve aanbiedingen, limited-edition modellen en tal van promoties. Het Thomann jubileumjaar gaat officieel van start op 1 maart, gevolgd door zeven maanden vol aanbiedingen en promoties tot en met september.

Daarnaast presenteert Thomann, in samenwerking met toonaangevende merken, gelimiteerde 70th Anniversary speciale modellen in verschillende afdelingen zoals gitaar, studio, drums en PA. Deze modellen zijn visueel geïnspireerd op Thomann en het jubileumjaar. Ze zijn voorzien van de typische Thomann turquoise kleur en/of het 70th Anniversary jubileumlogo. Klanten kunnen ook extra kleurvarianten, heruitgaven en kleine geschenken bij hun bestellingen verwachten.

Klik hier om naar de 70 jaar Thomann aanbiedingen en speciale modellen te gaan.

 

zoeken
zoeken