NAMM 2024: Taylor viert 50 jaar van hoogwaardige akoestische gitaarbouw

Zes prachtige jubileummodellen in beperkte oplage zetten het feest luister bij

Merknieuws 29-01-2024 17:30

De viering van het 50-jarige jubileum van Taylor is officieel van start gegaan met de presentatie tijdens de NAMM van zes limited edition-modellen. "Deze speciale gitaren voor de 50e verjaardag zijn een eerbetoon aan alle spelers die Taylor de afgelopen halve eeuw een onderdeel van hun muzikale reis hebben gemaakt", aldus mede-oprichter en naamgever van het bedrijf Bob Taylor.

De jubileumreeks bestaat uit een Builder's Edition 814ce LTD, 314ce LTD en een American Dream AD14ce-SB LTD, plus een trio rijkelijk versierde Presentation Series-modellen.

Er is veel goud gebruikt bij deze modellen. Zo zijn de stemknoppen, het logo op de kop en de stippen in de ebben brugpennen alle in deze kleur uitgevoerd. Taylor werd in 1974 opgericht en daarom worden er van elk model 1974 exemplaren gebouwd.

 

De 50th Anniversary Builder's Edition 814ce LTD is een Grand Auditorium met cutaway met een sinker redwood bovenblad ("cederhout op steroïden" volgens Taylor) en een achter/zijkant van Indisch palissander. Er is een afgeschuinde armrest en de gitaar is uitgerust met Taylors bekende V-Class bracing en Expression System 2 elementsysteem.

De 314ce heeft een bovenblad van geroosterd sitka spar met massief Afrikaans sapele aan de zij- en achterkant. De afwerking is een vintage geïnspireerde Edgeburst en ook hier V-Class bracing en het ES2 systeem.

De American Dream AD14ce-SB LTD heeft dezelfde vintage-moderne look, met een in tobacco sunburst gespoten sitka sparren bovenblad. Voor de achter/zijkant koos Taylor notenhout en, bijzonder, de toets is van eucalyptus. Ook deze gitaar heeft V-Class bracing en het Expression System 2.

Presentation Series
Normaal gesproken associëren we Taylor met een sobere, minimalistische esthetiek, maar de 50e verjaardag is een speciale gelegenheid en dat heeft de gitaarbouwers een excuus gegeven om bij drie Presentation Series-modellen vol uit te pakken met het beste toonhout en de meest weelderige toetsinleg. Ook deze modellen hebben alle V-Class bracing en het Expression System 2.

De PS14ce LTD heeft een prachtig sinker redwood bovenblad aangevuld met getekend urban ironback voor de achter- en zijkant. De hals is van mahonie met een West-Afrikaans crelicam ebbenhouten toets, ingelegd met Byzantijns groene abalone.

Het volgende gitaar is een variatie op een thema: dezelfde PS14ce LTD maar dan opnieuw gemixt met wat claro notenhout uit Bob Taylors persoonlijke voorraad voor de klankkast.  Het bovenblad is gemaakt van western red ceder. Ook hier is crelicam ebben gebruikt voor de toets, ingelegd met Byzantijns groene abalone.

Last but not least hebben we de PS24ce LTD, een prachtige, volledig uit Hawaïaanse koa gebouwde gitaar. De hoogste kwaliteit koa is gestemd voor "een warm midden en helder hoog". De details zijn prachtig, met paua randafwerking en ebbenhout bindingen.

Ga voor meer informatie naar de website van Taylor.

zoeken
zoeken