Onze videorepo over de nieuwste bassen van Ibanez

Chris Dekker presenteert Ibanez Productnieuws 2024

Merknieuws 10-01-2024 16:01

Hoshino Europe lanceert vandaag, 10 januari 2024, een flinke reeks nieuwe Ibanez modellen. Wij konden ze in december al bekijken in de Hoshino showroom in Mijdrecht. We maakten er een videoreportage van en Chris Dekker licht de nieuwtjes verder toe in de tekst. Ga er rustig even voor zitten en geniet van al het nieuws!

Het is elk jaar weer leuk om bij Hoshino Europe in Mijdrecht op bezoek te gaan. Voor wie dat niet weet: Hoshino is de distributeur van Ibanez. Elk begin van het kalenderjaar is er een reeks nieuwe modellen en wij bekeken ze allemaal. Hieronder zie je de video die we maakten en natuurlijk komen alle nieuwe en vernieuwde modellen daarna ook kort aan bod. Wil je echt alle specs lezen? Check dan de Ibanez-website. 

SDGB1
Ohja: het zal de oplettende lezer opvallen dat er een bas ontbreekt: de fretloze vijfsnaar voor Steve Di Giorgio. Bij hoge uitzondering kregen wij deze al eerder als testbas en je leest onze mening in de huidige editie van De Bassist. (#67, je bestelt hem hier gemakkelijk en zonder verzendkosten.)In de video zie je al het nieuws en onder de video gaan we er verder op in.Talman TMB400TA / TMB105 (0:34)
De Talman is de meest klassiek ogende Ibanez. In het filmpje tonen we één model, maar er zijn twee nieuwe versies. De TMB105 heeft een adviesprijs van € 329,- en de 5 in de naam geeft aan dat dit een vijfsnarig model is. Het is een zwarte bas, met een zwarte kop, een tortoise-slagplaat, positiestippen en Ibanez koppelt de eigen Dynamix P en J elementen aan een eigen 2-band EQ. Voor zeven tientjes meer heb je de prachtig ogende TMB400TA. Dit is een viersnarige, luxe versie van het eerstgenoemde model. We zien een mooie tamo-essen top in een prachtige burst gespoten - Cosmic Blue Starburst heet de kleur poëtisch - en blokinleg. Technisch is de bas gelijk aan de vijfsnaar.

BTB25THT5/6 (1:11)
De BTB is 25 en dat viert Ibanez met de BTB25TH. De toevoegingen 5 en 6 geven het aantal snaren aan. Deze extra lange 35" bassen hebben onder meer een nulfret, Nordstrand Big Singles, een Ibanez 3-band EQ en een doorlopende walnoot/esdoorn hals. De toets is van palissander en de body wings zijn van okoume. De jubilaris valt op door blokinleg en de prachtige gevlekte finish die Silver Blizzard Matte heet. Deze bas moet je in het echt zien! De kosten? € 1.249,- en € 1.349,-.
De laatste BTB die wij hebben getest is de Iron Label en de test download je hier als pdf.BTB7MS (1:57)
Nog een BTB en dit keer geeft de naam al aan dat we het over zeven snaren hebben. En dat voor € 1.299,- wat een schijntje is voor zo'n model. De bas heeft namelijk een doorlopende hals van esdoorn, panga panga en walnoot, een palissander toets, een top van bubinga en bodywings van okoume. We zien een nulfret en de eigen T1 elementen, die verbonden zijn aan een 3-band EQ met een variabel midgebied. De bas is ook passief te spelen trouwens. Deze bas is multiscale, oftewel voorzien van waaierfrets. Net als enkele andere Ibanezmodellen is de waaiervorm niet extreem. De mensuur gaat van 33,5 naar 35". Bijzonder!EHB-modellen - nieuwe kleuren en nieuwe modellen (2:33)
Wie had gedacht dat koploze modellen weer in zouden zijn? De ontwerpers van Ibanez sowieso en de laatste jaren hebben deze modellen weer veel succes. Natuurlijk hebben we ze al voor je getest en via de volgende links lees je onze tests van de EHB1005F, de EHB1000s en de EHB1005SMS. De EHB1500 (viersnarig, Nordstrand-elementen, rechte frets) is er nu net als de Talman in Cosmic Blue Starburst Flat, de EHB1505 (vijfsnarig, Nordstrand-elementen, rechte frets) is er in Stained Wine Red Low Gloss, de AHB1506MS (zessnarig, Nordstrand-elementen, fanned frets) in Antique Brown Stained Low Gloss en de viersnarige EHB1000 (Bartolini-elementen en rechte frets) in Arctic Ocean Matte. De adviesprijzen van deze bassen zitten tussen de € 1.159,- en € 1.799,-.

Geheel nieuw zijn de shortscale EHB1505S (30") en de EHB1505SMS (32"). Beide bassen zijn voorzien van Nordstrand Custom Big Split elementen, een EQ met variabele mid. De body's zijn van lichtgewicht Afrikaans mahonie, de tops zijn gemaakt van een mooi stukje populier en we zien halzen van panga panga/walnoot met een panga panga toets. Het verschil tussen de twee? De S heeft normale, roestvaststalen frets en de SMS heeft waaierfrets. Fanned frets dus. Of multi-scale.
Beide modellen worden geleverd in een gigbag en de richtprijzen zijn € 1.629,- voor de S en € 1.699,- voor de SMS.

AEGB24FE (2:55)
Vorig jaar namen we de gefrette versie van deze bas mee voor de test en we waren behoorlijk te spreken! Moeten we je even opfrissen? Je leest de test hier. In het kort waren we te spreken over de compacte afmetingen en de handige, lange duimsteun. De bas is er nu als fretloos model, met positiestrepen aan de zijkant van de toets. De body is geheel van sapele, de hals van nyatoh/esdoorn, terwijl toets en brug van walnoot zijn. Dat zie je niet vaak op een fretloze bas. Natuurlijk kan je de bas inpluggen en Ibanez gebruikt het eigen piëzosysteem met ingebouwd stemapparaat. De adviesprijs is € 499,- BTB705LM (3:33)
De BTB's zijn een beetje verspreid over dit artikel. Net als de eerder genoemde multi-scale hebben ook de frets van deze bas een bescheiden waaiervorm. Dit keer gaat de actieve snaarlengte van 34" naar 35". Deze € 1.199,- kostende bas is leverbaar in Natural Browned Burst Flat en Cosmic Blue Starburst Low Gloss en is qua specs vrijwel identiek als de hierboven omschreven BTB7MS


SRMS720 (4:00)
Er komen zodadelijk nog enkele SR-modellen voorbij, maar we beginnen met deze multi-scales. Het mensuur gaat van 33,5" maar 34,5" (viersnaar) of 34" naar 35,5" (vijfsnaar, SRMS725) en deze bassen zijn voorzien van de bijzondere Fishman Fluence elementen, die enkelspoels zijn te schakelen. Fishman leverde ook de voorversterker met 3 band EQ in de bas. De kleur van de bas heet Blue Chameleon en de kleur verandert dan ook als je de bas beweegt. Erg mooi. De adviesprijzen zijn € 1.399,-  voor het viersnarige model en honderd euro neer voor de extra lage B.


Gary Willis GWB25TH (4:30)
Gary Willis en Ibanez hebben hun naam al 25 jaar aan elkaar verbonden en momenteel zijn er al drie signaturemodellen leverbaar. De GWB35, de GWB1005 en de GWB205. Vanwege het jubileum is het laatste model nu verkrijgbaar in een prachtige kleur, die Silver Wave Burst Flat heet. Het model heeft een adviesprijs van € 1.749,- en dan krijg je een bas met een essen body, een esdoorn hals - met titanium versterking - en een ebben toets, waarbij de positiestippen aar de toetsrand zijn verplaats. Elementen en EQ zijn van Bartolini en de bas is ook passief te schakelen. De body is voorzien van een ramp, de stemknoppen zijn zeer bijzonder (zie de video) en je krijgt er een mooie gigbag bij.SR1420B (5:15)
De SR-serie bestaat uit sierlijke werkpaarden. Dit nieuwe model valt op door het mooie contrast van de lichte hals en body, de Carribean Green Low Gloss kop en body wings en het rode en paarse van de mahonie achterkant en purple heart strepen. De blauwe, ovalen toetsinleg maakt het af en je blijft gewoon kijken naar het kunstwerkje dat SR1420B heet. Specs? De hals is van panga panga/purple heart en is versterkt met titanium! Toets en top zijn van esdoorn en de achterzijde van de body is mahonie. Nordstrand leverde de Big Break-elementen en Ibanez combineerde dat met de eigen 3-band EQ. De bas wordt geleverd met een gigbag en de adviesprijs is € 1.499,-. Voor respectievelijk 50 en 100 euro meer levert Ibanez de vijfsnarige SR1425B en de zessnarige SR1426B.Niet in de video te zien zijn de nieuwe kleuren voor de bestaande SR300EDX. Deze is leverbaar in Black Ice Frozen Matte en Cosmic Blue Frozen Matte. Dat klinkt als hele dure koffie! Ook dit model is vijfsnarig verkrijgbaar: de SR305EDX. De adviesprijzen zijn respectievelijk € 469,- en € 529,-

De laatste SR die wij voor je hebben getest is de SR1305. Je leest de test via deze link.

SRD900F (5:49)
Een nieuw model in de SR-serie is de SRD900F, waarbij de F voor fretloos staat. Deze bas met een adviesprijs van € 1.149,- valt niet alleen op door de combinatie van Nordstrand Big Break-elementen, gecombineerd met een piëzo in de brug. Hij valt namelijk ook op dooor de bekende, slanke SR-body die deze keer halfhol is en voorzien van drie ovalen klankgaten. Een bijzondere bas! Vind je vier snaren niet genoeg? Voor vijftig euro meer levert Ibanez de SRD905F met een lage B.Powerpad gigbag (6:22)
Als je het plaatje in de folder bekijkt, zie je gewoon een gele tas (voor gitaristen is er ook een lichtblauwe) maar je ruikt al van een afstandje dat dit iets anders dan anders is. De felgele tas is gemaakt van het materiaal waar normaal dikke regenjassen, zuidwesters en poncho's worden gemaakt en daar ruikt ook naar. Of naar strandbal, als je wat meer zomers bent ingesteld. De tas - die ongeveer 70 euro kost - is voorzien van sterke YKK ritsen en het is ideaal voor de bassist die vaak onderweg is met zijn of haar bas. Op de fiets bijvoorbeeld.


Meer info: hoshinoeurope.com
zoeken
zoeken